A Szentatya felfüggesztette Fernando Lugo püspököt

ImageFernando Lugo püspököt, Paraguay elnökét a Szentatya felfüggesztette, és minden egyházi feladat végzése alól felmentette. Az Apostoli Szentszék leiratát július 30-án, szerdán adta át a püspöknek Paraguay apostoli nunciusa, Orlando Antonini.

 

 

 

A felfüggesztésre azért került sor, mert Fernando Lugo, akit 1977-ben szenteltek pappá, majd 1994-ben San Pedro püspöke lett, politikai pályára lépett. Politikai szerepvállalásától a Vatikán többszöri kérése ellenére sem állt el, és az elnökválasztáson is indult, amit áprilisban meg is nyert. Augusztus 15-én kezdi meg elnöki működését.

A volt püspök újságírók előtt közölte: elégedetten és köszönettel vette tudomásul XVI. Benedek pápa döntését. Közölte azt is, hogy 2013-ig csak a kormányzati munkával foglalkozik majd.
Az egyházi rend szentségét elveszíteni a kánonjog szerint nem lehet,  csak a klerikusi állapotot (jogállást) (290.k., vö. 845.k. 1.§). Ennek a hatályos egyházjog szerint három módja van: 1. a felszentelés érvénytelenségét megállapító bírói ítélet vagy közigazgatási határozat; 2. a klerikusi állapotból való elbocsátás törvényesen kiszabott büntetése (vö. 1364, 1367, 1370, 1387, 1394-95.k.); 3. az Apostoli Szentszék leirata, mely - a leirat fogalmánál fogva (59.k. 1.§) - kegyként bocsátja el az érintettet a klerikusi állapotból, (290.k.).
Ez utóbbi alapján függesztette fel a pápa Fernando Lugo klerikusi jogállását, mivel az egyházjog tiltja, hogy feszentelt egyházi személyek politikai feladatot vállaljanak.
Magyar Kurír