Minden rossz gyökere, a kapzsiság okozza a gazdasági válságot

ImageAz április 22-i általános kihallgatáson XVI. Benedek pápa egy VIII. századi, kevéssé ismert keresztény író, Ambrosius Autpertus műveiről beszélt. A Szentatya, aktualizálva Ambrus tanítását, megállapította: a jelenlegi gazdasági világválságban is egy szűk és gazdag csoport pénzsóvárságának jeleit látjuk.

 

 A keresztények rossz elleni harca belülről indul, célpontja pedig a kapzsiság, minden bűn gyökere – hangsúlyozta Benedek pápa a szerdai audiencián.

Ambrosius Autpertus a VIII. század második felében a karolingok és longobárdok heves összetűzései közepette került Nagy Károly udvarába, később bencés apát lett. A kort hatalmi harcok, nacionalista konfliktusok jellemezték; és bár ezek hatásai az Egyházba is beszivárogtak, Ambrus szilárdan kitartott a helyes értékek mellett, így ma is példa lehet számunkra – mondta a Szentatya. A keresztényeknek nap mint nap meg kell vívniuk belső csatájukat a kísértésekkel szemben, vallotta Ambrosius Autpertus. Az emberi lélek ki van téve a kapzsiság kísértésének, ami Ambrus szerint minden rossz gyökere. E gondolat különösen aktuális lehet a mostani gazdasági válság fényében – jegyezte meg a pápa.
A bencés apát életéről keveset tudunk: 784-ben halt meg, talán gyilkosság áldozata lett. Teológiai és spirituális szempontból igen értékes írásait hosszú ideig tévesen másoknak tulajdonították. Mária-tiszteletével megelőzte korát, Szent Bernát és a ferences misztika előfutárának tekinthető. Ambrosius Autpertust joggal nevezhetjük a nyugati kereszténység első nagy mariológusának – mondta katekézisében Benedek pápa.
A Szent Péter téren jelenlévő több magyar zarándokcsoport is üdvözölte a pápa: „Szeretettel köszöntöm a magyar híveket, különösen az erdélyi, a lőrinci, a nyíregyházi és a rákosfalvai csoport tagjait. Testvéreim, e zarándoklat a húsvéti időben legyen alkalom mindnyájatok lelki megerősödésére."
A pápa köszöntötte a San Lorenzo Ifjúsági Központ tagjait, akik 25 éve őrzik az Ifjúsági Világtalálkozók vándorkeresztjét. „Kedves barátaim – fordult hozzájuk XVI. Benedek pápa –, továbbra is vigyétek el a keresztet a Föld minden részére, hogy a jövő nemzedékei is fölfedezzék Isten irgalmasságát, és megújítsák szívükben a feltámadt Krisztusba vetett reményt."
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír