Püspöki felszólalás az egyházi kulturális tevékenység méltó elismeréséről

ImageFriedhelm Hofmann würzburgi püspök szerint nem megfelelő az egyházi kulturális tevékenység politikai és társadalmi értékelése.

 

 

 

 

 

„Sokszor maguk az egyházak is idegenkedve tekintenek a hozzájuk kötődő kulturális teljesítményekre, véka alá rejtve az abból fakadó fényt” – fogalmazott Friedhelm Hofmann az egyházi könyvtárak július 16-án Würzburgban tartott ökumenikus konferenciáján. „Különösen olyan időszakokban, mint a jelenlegi gazdasági válság, fokozottabb igény ébred az emberekben az erkölcsi alapelvek iránt, és egyértelműbbé válik a művelődés és az esélyegyenlőség szükségessége. Ennek érdekében a keresztény egyházak sok mindenhez hozzá tudnak járulni” – hangsúlyozta Hofmann.

A würzburgi püspök arra szólít, hogy a kulturális értékek éltetői hívjanak életre egy szövetséget, mely azt hivatott szolgálni, hogy a kultúrát a válságok idején is igazi gazdagító tényezőként ismerjék el és méltányosan támogassák. Hofmann arra buzdította az érintett területeken tevékenykedőket, hogy „mutassák meg az embereknek azt a gazdagságot, amelyet az emberi szellem alkotásai közvetítenek”.
Magyar Kurír