Bartolomeosz pátriárka felhívása

Bartolomeosz pátriárka felhívása: hozzák létre az összes európai egyház konferenciáját.

Az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) július 15-től 21-ig tartotta közgyűlését Lyonban. Mint ismeretes a szervezet a földrész 126 keresztény egyházát tömöríti magában. A katolikus egyház meghívottként vett részt a találkozón. Július 19-én, vasárnap I. Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka így nyilatkozott: „Meggyőződésünk, hogy az összes európai egyház konferenciája a legjobb válasz arra a szent parancsolatra, hogy helyreállítsuk az egyházi szeretetközösséget és szolgáljuk korunk embereit az összetett problémák sokaságával szemben”. A felszólalás írott szövegében az „összes” szó vastagon szedve szerepel, hangsúlyozva az ortodox pátriárka kívánságát, hogy szélesítsék ki az ökumenikus elkötelezettséget a KEK és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa, a CCEE között.
A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka emlékeztetett rá: egyháza már 1979-ben, a Kréta-szigetén megtartott közgyűlésen javasolta, hogy a római katolikus egyház a jövőben csatlakozzon az Európai Egyházak Konferenciájához.
A pátriárka szerint nem könnyű kihívásról van szó. A csatlakozást megfelelően elő kellene készíteni, és módosítani kellene a vonatkozó jogszabályokat. Ennek ellenére az összes európai egyházat magába foglaló konferencia lehetővé tenné, hogy hatékonyabb legyen a párbeszéd a földrész egyházai és az európai intézmények, az Európai Unió között. Értékes és szükséges párbeszédről van szó, amely nemcsak az egyházak, hanem az EU és főleg az európai népek számára is fontos – mondta I. Bartolomeosz.
Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek, a CCEE egyik helyettes elnöke, aki részt vett a közgyűlésen, újságíróknak elmondta, hogy írásban tájékoztatja majd a pápát I. Bartolomeosz javaslatáról. Barbarin bíboros emlékeztetett rá, hogy a javaslat önmagában véve nem jelent újdonságot, mint ahogy ezt maga I. Bartolomeosz pátriárka is említette. A katolikus egyház KEK csatlakozása azonban jelentős strukturális módosításokat igényelne. A lyoni bíboros érsek megállapította: a konkrét együttműködés már létezik, és természetesen tovább lehet fokozni. A strukturális integráció kérdése azonban megfontolásra ad okot. A pátriárka erőteljes, reménnyel teli és testvéri felhívását azonban mindenképpen meg kell hallgatni.
A KEK elnöke, Jean-Arnold de Clermont francia protestáns lelkész lehetségesnek tartja, hogy létrehozzák az európai keresztény egyházak tanácsát, azzal a céllal, hogy a földrész keresztényei közös üzenettel forduljanak a társadalomhoz.
I. Bartolomeosz beszédére visszatérve, a pátriárka leszögezte: az Úr parancsolata arra késztet bennünket, hogy mindent megtegyünk az európai keresztény egyházak teljes szeretetközösségének helyreállításáért.
A KEK idén ünnepli megalapításának ötvenedik évfordulóját. A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka szerint a fél évszázadot sok fény de néhány árnyék is jellemzi. Az elmúlt időszakban számtalan ökumenikus dokumentumot, mély teológiai értekezést dolgoztak ki, mint például az Ökumenikus Charta, amely a KEK és a CCEE közös erőfeszítéseinek eredménye.
A 2007-ben Nagyszebenben megtartott harmadik európai ökumenikus közgyűlés üzenetében azonban aláhúzta, hogy a Charta számos javaslatát még nem sajátították el a hívek, és az egyházak sem valósították meg a gyakorlatban. Sok kezdeményezés „holt betű” maradt, amely nem váltotta valóra a hozzáfűzött reményeket. A pátriárka szerint nincs következetesség a beszédek és a tettek, az elmélet és a gyakorlat között. Ez a körülmény kikezdi az egyházak hihetőségét, és kívül-belül azt a benyomást kelti, hogy képtelenek megoldást találni a fennálló problémákra.
Az épülőben lévő új Európa jövője olyan keresztény spirituális értékek nélkül, amelyek a személy és méltósága védelmét érintik, sötétnek, sőt bizonytalannak tűnik – fejezte be beszédét I. Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárka az Európai Egyházak Konferenciájának lyoni találkozóján.
(L’Osservatore Romano, 2009. július 20-21)