XVI. Benedek fájdalmát fejezte ki a Pakisztánban meggyilkolt keresztények miatt

Az ország nunciusa az istenkáromlásról szóló törvényt okolja.

A Szentatya mély fájdalmának adott hangot a tragikusan meggyilkolt ártatlan férfiak és nők, gyermekek és a hatalmas pusztítás miatt, amelyet az elmúlt napokban vittek véghez a pakisztáni városban, Gojrában a keresztény közösség ellen. Táviratában - amelyet államtitkára, Tarcisio Bertone bíboros látott el kézjegyével - a pápa Faisalabad püspökéhez (Joseph Coutts) fordul, hogy kifejezze lelki közelségét mindazok iránt, akik szenvednek a szörnyű erőszak következményeitől, amely legalább nyolc ember életét követelte.
"Isten nevében a pápa azt kéri mindenkitől, hogy hagyjon föl az erőszak eszközével, mely oly sok szenvedést okoz, és lépjen a béke útjára" - olvassuk a táviratban. Ugyanakkor a Szentatya arra buzdítja a pakisztáni keresztényeket, hogy ne adják föl erőfeszítéseiket egy olyan társadalom építéséért, amelyet az emberi és vallási értékek iránti mély bizalom mellett valamennyi állampolgár kölcsönös tiszteletben tartása jellemez. A keresztény közösség békés tiltakozását úgy fejezte ki, hogy három napra bezárta iskoláit. A várost megszállta a pakisztáni rendőrség, mialatt több száz embert letartóztattak a múlt pénteken és szombaton véghez vitt véres keresztényüldözés miatt. A punjabi miniszterelnök a maga részéről bejelentette, hogy 500 ezer rúpia kártérítést fizetnek az áldozatok hozzátartozóinak, ami kicsivel több mint négyezer eurónak felel meg. A szélsőségesek támadásai során legalább ötven keresztény házát felégették. Több ezer hívő elmenekült a mészárlás elől, amelyet az váltott ki, hogy egy keresztényt hamisan megvádoltak a Korán megszentségtelenítésével. A barbár cselekedetnek áldozatul esett egy hét éves kisgyermek is.
A Vatikáni Rádió munkatársa telefonon elérte Islamabadban a pakisztáni apostoli nunciust. Adolfo Tito Yllana érsek szerint a gojrai tragédia sajnos csupán egy a keresztény kisebbség ellen alkalmazott erőszak-megnyilvánulások közül. Az elkövetők szélsőséges csoportok, akik ürügyként használják fel a Pakisztánban érvényben lévő, istenkáromlásról szóló törvényt. Egy vallási vezető felkiált: "Ezek hitetlenek, ki kell irtanunk, meg kell ölnünk őket, mert megszentségtelenítették vallásunkat", és máris megkezdődik a hajtóvadászat. Mindez persze kitaláció, alaptalan rágalom a keresztények ellen, akik nagyon szenvednek emiatt. A nuncius is fájdalmának adott hangot a történtek miatt. Vigasztaló, amikor az a keresztény, akinek felgyújtották a házát, megbocsát és azt mondja: "Csak azt reméljük, hogy Isten megvilágítja számukra a helyes utat". Ez minden homíliánál többet ér - fűzte hozzá a főpásztor, aki szerint a szenvedés ellenére a keresztény szellem uralkodik.
Sajnos a pakisztáni kormány részéről nem kapnak védelmet, ezért hiába a kártérítés, az incidensek megismétlődnek. A keresztények védtelenek, nincsenek fegyvereik, nem állnak bosszút a sérelmek miatt. Sok esetben a hatóságok vezetői is keresztény iskolákban tanultak, ezért tudják, hogy a Krisztus-hívők a kölcsönös tiszteletben, a segítségben hisznek, mégis szemet hunynak az erőszak fölött, és ez rendkívül súlyos dolog.
A Vatikáni Rádió hullámain keresztül a pakisztáni nuncius szolidaritásra ösztönöz mindenkit. Imádkozzunk azért, hogy véget érjen szenvedésük. Ne feledkezzünk meg erről a kisebbségben lévő kicsiny vértanú egyházról, melynek tagjai akár életük árán is kiállnak hitük mellett, örömmel és büszkén vallják magukat kereszténynek.
Vatikáni Rádió