XVI. Benedek katekézise Vianney Szent Jánosról

ImageA Szentatya augusztus 5-én fél tizenegykor, mintegy négyezer hívő jelenlétében kezdte az általános kihallgatást Castel Gandolfóban. Tanításában Vianney Szent János életéről beszélt.

 

 

 

 

 

Augusztus 4-én volt Vianney Szent János halálának 150. évfordulója; ebből az alkalomból hirdette meg XVI. Benedek pápa a papság évét, „Krisztus hűsége, a pap hűsége” mottóval.

Vianney János 1786. május 8-án született Dardilly kis falujában, szegény földművescsaládban. Gyermek- és ifjúkorát földműves munkával töltötte, állatokat őrzött, így 17 éves koráig írástudatlan maradt; de megtanulta és emlékezetbe véste az édesanyjától tanult imákat – emelte ki a Szentatya. Már fiatalon a papságra készült; ám sok nehézség árán jutott el a felszentelésig. 1815-ben, 29 évesen járulhatott újmisésként az Úr oltárához.
Az arsi plébános Isten ajándékának tekintette papságát. Nem is tudjuk itt a földön megérteni ennek nagyságát, hangoztatta, majd csak az égben értjük meg igazán. Az egyszerű plébános Franciaország egy eldugott falujában betöltve hivatását valóban alter Christus, a Jó Pásztor mása lett, aki kész volt életét adni a juhaiért – hangsúlyozta tanításában XVI. Benedek. Vianney Szent János papi szolgálata élő katekézis volt, főként a szentmise bemutatásakor. Életének középpontjában az Eucharisztia állt. Rendkívüli módon szolgálta a bűnbánat szentségét: fáradhatatlanul gyóntatott, és buzgó lelki vezető volt.
Az egyes személyek sajátos karizmákat kapnak – folytatta a pápa. Az arsi plébános hűséges volt küldetéséhez, amelyre Isten meghívta, ráhagyatkozott az isteni Gondviselésre. Az emberek szívét nem emberi adottságai révén érintette meg, hanem azzal, hogy beszélt nekik arról, amit megélt, Krisztussal való barátságáról. Krisztusba volt „szerelmes”.

Vianney Szent JánosMinden papnak, minden megkereszteltnek meg kell szívlelnie Vianney Szent János tanúságtételét. Franciaországban a forradalom után a racionalizmus diktatúrája uralkodott, az jelentett kihívást az arsi plébános számára. Ma sokfelé a relativizmus diktatúrája tapasztalható – idézi Benedek pápát a Vatikáni Rádió. A zsinati atyák az ember igazságszomját szem előtt tartva azt vallották, hogy a papoknak hiteles keresztény közösséget kialakítva kell megmutatniuk mindenkinek a Krisztushoz vezető utat. Az arsi plébános tanítása szerint a lelkipásztor legfőbb feladata a Krisztussal való személyes egység keresése és annak közvetítése a rábízott közösség felé.

 

 

Katekézise végén a pápa a hívek közbenjáró imádságát kérte, hogy Vianney Szent János tanúságtétele legyen ösztönzés a mai papok számára, hogy hittel és nagylelkűséggel éljék meg küldetésüket. „Az arsi plébános közbenjárására adjon az Úr egyházának szent papokat, akik a hívek körében támaszra és együttműködésre találnak.”
Olasz köszöntésében a Szenatya a betegekhez, az új házasokhoz és azokhoz a fiatalokhoz fordult, akik 5. nemzetközi összejövetelüket tarják Assisiben. Megemlékezve a római Santa Maria Maggiore-bazilika felszentelésének liturgikus emléknapjáról, arra ösztönözte a fiatalokat, hogy Máriának, Jézus édesanyjának példájára kövessék hűségesen Isten akaratát. A betegek is forduljanak bizalommal Máriához, hogy a megpróbáltatás idején megtapasztalják oltalmát; az új házasok ajánlják családjukat Máriának, hogy mindig segítse őket anyai közbenjárása – buzdította XVI. Benedek pápa a híveket.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír