A keresztények legyenek a teremtett világ megóvásának tanúi

A keresztények legyenek a teremtett világ megóvásának tanúi - írta a pápa Bartolomeosz pátriárkának a louisianai környezetvédelmi szimpóziumra.

A Szentatya üzenetében felhívást intézett a keresztényekhez: hitelesen mutassák meg a világnak, hogy felelősek a környezetért, valamint meghatottan emlékezett a Katrina hurrikán pusztítására. A vallás, tudomány és környezet témájával foglalkozó nyolcadik szimpózium megnyitóján New Orleansban a város érseke, Gregory Michael Aymond olvasta föl a pápa üzenetét. Jelen volt több katolikus főpásztor, valamint Demetrios nyugalmazott amerikai ortodox pátriárka.
Korunk ökológiai válságának megoldása mélyreható változást igényel a részünkről. A pápa egyetért Bartolomeosz pátriárkával abban, hogy a sürgető környezetvédelmi problémák bár fontos politikai, gazdasági, technikai és tudományos kérdéseket érintenek, alapvetően azonban etikai természetűek. Minden egyes döntésünk, legyen az személyes vagy közösségi, kihat bolygónk jövőjére.
Ahogyan azt a Szentatya "Caritas in veritate" k. enciklikájában leszögezte: a természet mindenki számára prioritást jelent, és mivel életünk alapja, ezért felelősen és tisztelettel kell bánnunk vele. A pusztán gazdasági és technológiai fejlődés negatív következményekkel jár az egyénekre, a népekre és az egész teremtett világra nézve. A valódi emberi fejlődés igazságosságra szólít fel a nemzedékek között, szolidaritásra ösztönöz a jövő emberével, akit ugyanúgy megilletnek a természet javai, mint minket. A szimpózium, melynek témája a Mississippi folyó, eszünkbe juttatja a négy évvel ezelőtti pusztító Katrina hurrikánt. A pápa ezért imáiról biztosította üzenetében mindazokat, akik emiatt nélkülözni kényszerültek, szenvedtek, illetve az újjáépítésben részt vesznek.
Vatikáni Rádió