Szent Pál-emlékévet hirdet a Szentatya

ImageA Falakon kívüli Szent Pál-bazilikához tartozó bencés apátság képviselője bejelentette, hogy XVI. Benedek pápa a népek apostolának tiszteletére emlékévet hirdet.

 

 

 

 

 

 

A Szentatya ezt Péter és Pál apostolok ünnepének előestéjén, június 28-án a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában mondott szentmisén jelenti be – írja a Kathpress hírügynökség.

Bár Szent Pál apostol pontos születési idejét nem ismerjük, a tudomány álláspontja szerint Krisztus után 7 és 10 közé tehető a dátum, az emlékévet tehát születésének 2000. jubileumi éve alkalmából hirdeti ki a pápa.

Az emlékév ötlete a bazilika főpapjától, Andrea Cordero Lanza di Montezemolo bíborostól származik, aki javaslatát néhány hónappal ezelőtt terjesztette a pápa elé. Indoklásában kiemelte Szent Pál szerepét a kereszténység elterjesztésében és elmélyítésében. A világ sok részén megfordult, ahol különösen is tisztelik őt: a neki szentelt emlékévbe ezért törökországi és jeruzsálemi városok is bevonhatók – mondta a bíboros.

A mártírhalált halt apostolt Krisztus után 67-ben a mai Falakon kívüli Szent-Pál-bazilika helyén temették el. Koporsóját a 2002-es ásatások során fedezték fel, és 2006 decembere óta a zarándokok is látogathatják.

Magyar Kurír

 

Image