"Soha többé háborút" - a Szentatya üzenete

ImageLorenzago di Cadoréban vasárnap a pápa megismételte elődjének, XV. Benedek pápának a felhívását a békére: „Soha többé háborút!”

 

 

„Megújítom a felhívást, hogy kitartással menjünk a jogok útján, határozottan utasítsuk el a fegyverkezési versenyt és álljunk ellen a kísértésnek, hogy új helyzetekre régi beidegződéssel válaszoljunk” – mondta a Szentatya az Úrangyala-imádság előtt. Beszédének középpontjában XV. Benedek pápa 1917. augusztus 1-jén megjelentetett „Felhívás a háborút vezető nagyhatalmakhoz” című üzenete állt.

A Szentatya megemlékezett arról, hogy XV. Benedek pápa részéről bátor tett volt „véres mészárlásnak” nevezni a nagyhatalmak által vívott háborút, s hogy elődje nem érte be azzal, hogy elítélje a háborút, hanem meg is fogalmazta a tartós béke építésének jogi feltételeit. „Ez a terv keresztény ihletettségű, de mindenki a magáénak érezheti, mert a népek jogaira alapul”. XVI. Benedek hozzátette, hogy ugyanezt az utat folytatta VI. Pál pápa és II. János Pál pápa is, az ENSZ-hez intézett beszédeikben.

Elődjeinek felhívását ismételte meg tegnap a Szentatya az Úrangyala-imádság előtt, emlékeztetve, hogy a Gonosz kísértéseinek engedve nyitnak teret az emberek a pokolnak a világ kertjében, míg „ha békében élnének Istennel és egymással, akkor a föld valóban Édenkerthez hasonlítana”.

Lorenzago di Cadoréban mintegy 10000 zarándok volt jelen, többek között Velencéből, Friuliból és Dél-Tirolból, hogy találkozzon a pápával. Belluno-Feltre püspöke, Giuseppe Andrich a pápa köszöntésekor megjegyezte, hogy erről a vidékről származott I. János Pál pápa is, akinek 90 éves testvére, Edoardo Luciani tegnap jelen volt az Úrangyala-imádságnál. Benedek pápa szívélyesen köszöntötte őt.

Az imádságnál jelen volt többek között Angelo Scola bíboros, velencei pátriárka, Joseph Zen Ze-kiun bíboros, hongkongi érsek, valamint Angelo Bagnasco érsek, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke – számolt be az eseményről a Radio Vaticana.

Magyar Kurír