Daniel az új pátriárka

ImageDaniel moldvai metropolitát választotta meg a július 30-án elhunyt Teoctist pátriárka utódjául a Román Ortodox Egyház választótestülete. A testület tegnap ült öszsze Bukarestben a patriarkátus székhelyén. A szinódus a délelőtt folyamán Nicolae Corneanu bánsági metropolita elnökletével lezajlott ülésén úgy döntött Daniel moldvai, Bartolomeu Anania erdélyi metropolita, valamint Ioan Selejean, Hargita és Kovászna püspöke marad versenyben az egyházfői székért, miután két másik metropolita visszalépett. Eredetileg 29-en szálltak versenybe a tisztségért.

A választói kar összesen 169 tagjából nyolc nem vett részt a tegnapi szavazáson – jelentette be az ülés elején Bogdan Teleanu, a patriarkátus képviselője. A tagok közül 99 egyházi, míg 70 világi személyiség.
A testület tegnapi ülésén a szavazás első fordulója nem hozta meg a végső eredményt. Az első voksolás során ugyanis csak Selejean esett ki a versenyből, míg Daniel 17 szavazattal vezetett Anania előtt. A második fordulóban végül Daniel került ki győztesen 95 szavazattal, aki így a Román Ortodox Egyház hatodik pátriárkája lehet. A döntésről készült jegyzőkönyv a szavazócédulákkal együtt, valamint a választás többi dokumentumával még tegnap a szent szinódus elé került, amely felülvizsgálja azt kánonjogi szempontból, illetve jóváhagyja az eredményt. Az egyházi szabályzat szerint a tagok titkos szavazással döntöttek az új pátriárka személyéről, legkevesebb két jelölt közül választva. A testület tagjai az ülés elején kapták kézhez a jelöltek életrajzát. Az új pátriárkát az érvényes szavazatok többségével választották meg tisztségébe. Lapzártakor a szinódus jóváhagyása az elhúzódott választás miatt még nem volt biztos. Az új pátriárka feladata az ortodox egyház döntéshozó szerveinek irányítása, illetve azok határozatainak végrehajtása, az ortodox egyház képviselete más egyházak és a világi szervezetek előtt, az egyház képviselőinek a kinevezése és felszentelése, illetve az ortodox egyház vagyonának kezelése. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) tagjai ugyanakkor mára hirdették meg azt az ülést, amelyen a magas rangú egyházfők, többek között egyes jelöltek dossziéjáról is szó eshet. Az ülést azért ma rendezik, mert a bizottsági tagok nem akarták, hogy egybeessen a választás időpontjával.

N. B. I.