Kalazanci Szent József

ImageKalazanci Szent József, eredeti spanyol nevén José Calasanz, szerzetesi nevén Josephus a Matre Dei, a piarista rend alapítója. Az Egyház augusztus 25-én ünnepli emléknapját.

 

 

 

 

 

1557-ben született Spanyolországban, Peralta de la Sal faluban. 1571-től a léridai egyetemen hallgatott filozófiát és jogot; teológiai tanulmányait Léridában, Valenciában és Alcalában végezte. 1583. december 17-én szentelték pappá.

A szegénynegyegedekben alamizsnát osztva jutott arra a gondolatra, hogy a szegényeken úgy lehetne segíteni, hogy gyermekeik számára ingyenes iskolákat nyitnának. 1597-ben ismerte meg az Antonio Brandini által nyitott iskolát, ahova ingyen járhattak a legszegényebbek. Kalazancius javaslatára 1598-ban nyílt meg Róma, sőt Európa első ingyenes népiskolája, amelyet elsősorban adományokból tartottak fönn. Brandini halála után Kalazancius végleg a „Kegyes Iskolának” szentelte életét. Alkalmazkodova a szegények igényeihez az alapok (írás, olvasás, latin) mellett nagy hangsúlyt helyeztek olyan ismeretek tanítására, amelyeknek a gyerekek gyakorlati hasznát vehették (például szépírás, matematika). Az iskola katolikus nevelést adott, tanítási módszeréhez tartozott az egymást váltó csoportokban végzett közös imádság (oratio continua) .
Kalazancius közbenjárására 1617-ben V. Pál pápa önálló szerzetesi kongregációt hozott létre a Kegyes Iskolák Isten Anyjáról nevezett Páli Kongregációja néven, melyet XV. Gergely pápa 1621. november 8-án ünnepélyes fogadalmas szerzetesrenddé nyilvánított. Így született meg a piarista rend, amelynek Kalazancius által megfogalmazott konstitúcióit a pápa 1622. január 31-én fogadta el, majd április 22-én kinevezte őt a rend generálisává. A Kegyes Iskolák rendkívüli gyorsasággal terjedtek, először Itáliában, majd Közép-Európában is. 1632. január 12-én VIII. Orbán pápa a rend tagjainak kérésére élethossziglan kinevezte a rend generálisának.
A piarista rendnek azonban számos ellensége is akadt, akik az iskolákból kikerülő tanult szegényeket a társadalom veszélyeztetőjének tekintették. Belső ellentétek is gyengítették a rendet. 1642. augusztus 8-án egy rendtársa hamis följelentése miatt Kalazanciust négy társával együtt a Szent Inkvizíció elé hurcolták, majd 1643. január 15-én a pápa fölmentette generálisi tisztségéből. A további rágalmak eredménye képpen 1646. március 16-án X. Ince pápa a piarista rendet ismét fogadalmak nélküli kongregációvá fokozta le; megtiltotta a novíciusok fölvételét is, de azt nem, hogy a közösség tagjai tovább folytassák az iskolai tanítást. Kalazancius szelíden tűrte élete főművének megsemmisülését, az ószövetségi Jób szavait ismételgetve: „Az Úr adta, az Úr elvette, áldott legyen az Úr neve”.
Kalazancius 1648. augusztus 25-én halt meg a római San Pantaleo rendházban, közel 91 éves korában. Halálának másnapján hatalmas tömeg gyűlt össze ravatalánál, több csodás gyógyulás is történt. A további föltűnés elkerülése végett rendtársai augusztus 27-én hajnalban temették el a San Pantaleo-templomban.
A piarista rendet nyolc évvel később, 1656-ban ismét kongregációvá, majd 1669-ben szerzetesrenddé nyilvánították. Kalazanci Szent Józsefet az Egyház 1748-ban boldoggá avatta, 1767-ben pedig a szentek közé sorolta. 1948 óta, XII. Piusz pápa rendelkezése értelmében, mint azt összes keresztény népiskola mennyei pártfogóját tisztelik. Pedagógiája alapján később több más szerzetesrend is létrejött: az ő nevét viseli a kalazanatinusok kongregációja, amelyet a munkásifjúság nevelésére hozott létre Boldog Anton Maria Schwartz 1889-ben Bécsben.
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mi hisszük, hogy Isten minden embert ugyanabból az anyagból teremtett, nem volt „selejtes masszája”, amiből egyes népeket, embercsoportokat formált. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 26. csütörtök, Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentírás mondja

Nem csupán gondolati lények vagyunk, hanem test és lélek. Jézus mondta: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készít, akik őt szeretik.” [1Kor 2,9]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube