Mária Szent Nevének ünnepe

b_300_300_16777215_00_images_stories_AvianoMark.JPGMária Szent Nevének ünneplését, XI. Ince p. rendelte el a török felett Bécsnél 1683. szeptember. 12-én aratott győzelem emlékére! A győzelem után elindult Kárpátmedence  felszabadítása is, melyet az akkori emberek szintén Mária közbenjárásnak tulajdonítottak! A kultuszt Közép-Eu-ban főleg a passaui Mariahilf (→Mindenkor Segítő Szűz Mária) tisztelete ihlette. Bécs ostroma alatt I. Lipót cs. (ur. 1657-1705) és udvara Passauba menekült, és a kapucinus kolostor e kegyképe előtt könyörgött a szabadulásért.  

 
 
 
 
E kor nagy szentje, Boldog Avianói Márk, olaszul: Marco d’Aviano, (Aviano, 1631. november 17. – Bécs, 1699. augusztus 13.) olasz kapucinus szerzetes, tábori lelkészként teljesített szolgálatot a bécsi, esztergomi, párkányi és budai császári hadsereg törökellenes hadjárataiban. 1655-ben szentelték pappá és mint lelkész Nyugat-európai körútján szenvedélyesen prédikált a török ellen, erre XI. Ince pápa is felfigyelt. 1682-ben ezért a pápa Bécsbe küldte, mint apostoli követ, mert ekkor már tudták, hogy a török Bécs ellen fog vonulni. A szerzetes ott volt a Bécs elleni török támadásnál is. I. Lipót magyar király a győzelem után békét akart kötni a törökkel de Avianói Márk rábeszélte a pápát, hogy folytassák a hadjáratot a török ellen. Így lehetett jelen az Esztergom és Párkány visszafoglalásánál is, majd Buda visszafoglalásánál. A győzelem után a felszabadított romos Mátyás-templomban mutatott be hálaadó misét. Avianói Márkot Kárpátmedence, de az egész nyugatnak a 17. századi megmentőjeként tiszteljük. 
Forrás: Magyar Katolikus Lexikon 
A törökök által ostromlott keresztények imája, legyen a mi imánk is!! 
Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya. 
Keservét a búnak-bajnak eloszlatni van hatalmad. 
Hol ember már nem segíthet, a Te erőd nem törik meg. 
Hő imáit gyermekidnek, nem, Te soha nem veted meg. 
Hol a szükség kínja nagy, mutasd meg, hogy anya vagy. 
Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya!
Isten éltesse a Marikákat, Máriákat, még a Mária Rádiót is ezen a szép napon, mennyei édesanyánk neve-napján!!
Szeretettel,
Csaba t. 
Kép: Boldog Avianói Márk szobra Budán

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„…ha két autó ütközik, akkor mindkettő sérül, az is, amelyik szabályosan haladt. Ha igazam van, ha nem, jobb elkerülni az erőszakot, a durva konfliktushelyzetet. Szeretettel, jósággal sok-sok koccanást, balesetet el lehetne kerülni.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. február 17. hétfő, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten nem bóvlit akar eladni nekünk 3/3

A legnagyobb feladatunk nem az, hogy legyőzzük a rosszat, hanem hogy felszabadítsuk egymást a szeretetre. A mai politikusok is sokkal többet érnének el, ha sok-sok jót tennének, például létrehoznának a saját pénzükből egy jó célt szolgáló intézményt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube