Ne engedjünk a fáradtságból fakadó csüggedésnek!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_31297828_1719162411492703_1863303894068052989_n.jpgA választott néphez hasonlóan a keresztények is gyakran elfáradnak az úton, s erőt vesz rajtuk a reménytelenség. Ám ha beleragadunk a kudarcokba, panaszkodunk, elégedetlenkedünk, akkor helyet adunk az ördögnek – mondta Ferenc pápa április 9-én, a Szent Márta-házban bemutatott szentmise homíliájában.

A Mózes próféta könyvéből vett olvasmány (Szám 21,4–9) az Egyiptomból való kivonulás idején tapasztalt nehézségekről szól. Isten népe belefáradt a vándorlásba. A kezdeti lelkesedés és remény, melyet a fogságból való kiszabadulás miatt éreztek, fokról fokra elapadt, ahogy a tengerpartra, majd a pusztaságba értek, és elkezdtek zúgolódni Mózes ellen. A fáradtság elveszi tőlünk a reményt – emelte ki a pápa. A fáradtság szelektívvé tesz: csak a rossz dolgokat vesszük észre, és elfelejtjük mindazt a jót, amiben részünk volt.
Amikor erőt vesz rajtunk a csüggedés, nem bírjuk az utazást, a vándorlást, és a bálványokban, a zúgolódásban és sok minden másban keresünk menedéket. Ez viselkedési minta számunkra. A fáradság szelleme pedig odavezet, hogy mi, keresztények elégedetlenkedünk az életünk miatt, hagyjuk, hogy belépjen az elégedetlenség szelleme. Semmi nem tetszik, minden rosszul alakul… Maga Jézus beszélt nekünk erről, amikor az elégedetlenség szelleméről szólt, és azt mondta, hogy olyanok vagyunk, mint a játszó gyerekek.
Vannak keresztények, akik engednek a kudarcnak, és nem veszik észre, hogy így teret engednek az ördög ténykedésének. Félnek a vigasztalástól, a reménytől, az Úr simogatásától; úgy élnek, mint a siratóasszonyok. Így él sok keresztény – mondta a Szentatya. – Panaszkodnak, kritizálnak, zúgolódnak, elégedetlenkednek. „A nép belefáradt a vándorlásba.” Mi, keresztények gyakran nem bírjuk a vándorlást, s ilyenkor inkább ragaszkodunk a kudarchoz, vagyis az elkeseredéshez. A csüggedés azonban a kígyó műve: az őskígyóé, a földi paradicsomból. Itt egy jelképpel találkozunk: ugyanazzal a kígyóval, amelyik megkísértette Évát. Így mutatkozik meg a bennük rejlő kígyó, amelyik a csüggedésben belülről emészti az embert.
Akiknek panaszkodással telik az élete, azok inkább a kudarcot kedvelik, nem viselik el a reményt, nem viselték el Jézus feltámadását. „Kedves testvérek! Ezt az egy mondatot jegyezzük meg: »A nép belefáradt a vándorlásba.« A keresztények belefáradnak a vándorlásba. A keresztények belefáradnak a reménybe. A keresztények nem bírják a gyógyulást. Nem viselik el a vigasztalást. Inkább ragaszkodunk az elégedetlenséghez, a fáradsághoz, a kudarchoz. Az Úr szabadítson meg minket ettől a betegségtől!”– fohászkodott a reggeli szentmise homíliájában Ferenc pápa.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

A krisztusi szeretet egyik tulajdonsága a határtalanság. Nem húsz-harminc évig szeret, nem addig, mint sok ember, amíg szépek, kedvesek, érdekesek, jóságosak vagyunk. Nem, „a hegyek megindulhatnak, és megrendülhetnek a halmok, de az én szeretetem nem hagy el soha” [Iz 54,10]. Ez a „soha”, ez a „végnélküliség”, amely megragad, mellbe vág engem. Szeret akkor is, ha hibázom, szeret akkor is, ha fájdalmat okozok. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 18. vasárnap, Ilona napja van. Holnap Huba napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Tagadhatatlan

Tagadhatatlan, nem minden egyházi ember látta át világosan, hogy nem szabad a kizsákmányoló, kommunista rendszerrel együttműködni.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube