Ferenc pápa ellátogatott a vatikáni betlehemkiállításra, melynek idén Magyarország a díszvendége

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_fpapabetl19.jpgDecember 9-én délután Ferenc pápa magánlátogatást tett a 100 betlehem a Vatikánban kiállításon, amelyen idén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdája, Magyarország a díszvendég.

Ferenc pápa már több ízben kimutatta érdeklődését és tiszteletét a születés jelenetét megelevenítő, itáliai eredetű jászolállítás hagyománya iránt. Ezt legutóbb Greccióban fejezte ki, amikor december 1-jén a Szent Ferenc által létrehozott első betlehemi jászol helyszínén aláírta Admirabile signum kezdetű apostoli levelét a jászol jelentőségéről.
Rómában december 6-án nyitották meg a Szent Péter-téren felállított trentinói betlehemet, majd két nappal később, december 8-án a 100 Presepi in Vaticano (100 betlehem a Vatikánban) kiállítást.
A Szentatya december 9-én délután négy óra után pár perccel érkezett a tárlatra, ahol a betlehemek készítőivel találkozott. Rino Fisichella érsek fogadta a pápát, körbevezette a kiállított betlehemek, jászolok között. Ferenc pápa elbeszélgetett az alkotókkal. Közben a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa magyar karácsonyi énekeket énekelt.
A pápa imát mondott, és áldást adott a jelenlévőkre. Köszöntötte a magyar delegációt, a kórus tagjait, akik szaloncukorral ajándékozták meg a Szentatyát. Ferenc pápa magyarul válaszolt: „Isten áldjon!”
A 100 betlehem a Vatikánban kiállítás december 8-án, vasárnap, Szeplőtelen Fogantatás napján tartott ünnepélyes megnyitóján Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke méltatta a jászolállítás evangelizáló erejét. Tavaly az ifjúsági világtalálkozót rendező Panama volt, idén a 2020-as eucharisztikus kongresszus házigazdája, Magyarország a kiállítás díszvendége.
Fisichella érsek átadta a december 1-jén kelt apostoli levél egy eredeti, Ferenc pápa által aláírt példányát Magyarország szentszéki nagykövetének. Habsburg-Lotharingiai Eduárd megköszönte a lehetőséget, felhívta a jelenlévők figyelmét a 2020-as budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszusra, majd röviden bemutatta a magyar betlehemi jászolok jellegzetességeit és a betlehemezés szokását.
Az eseményen jelen lévő Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök idézett az Admirabile signum kezdetű apostoli levélből. A magyar betlehemezés hagyománya is a hit kedves és igényes átadását szolgálja – fogalmazott. Kiemelte: a jászolállítás és az eucharisztikus kongresszus főszereplője egy és ugyanaz; az Oltáriszentségben ugyanazt a Jézus Krisztust imádjuk, akit a betlehemi jászolban Kisjézusként látunk. A betlehem arra tanít, hogy „szemléljük Jézust, érezzük Isten irántunk tanúsított szeretetét, hogy higgyük és érezzük, hogy Isten velünk van (…), és érezzük, hogy ebben áll a boldogság” – utalt Cserháti Ferenc püspök Ferenc pápa apostoli levelére. – Ezt a boldogságot mutatja föl az eucharisztikus kongresszus mottója is: „Minden forrásom belőled fakad.”
A kiállításmegnyitón több ország szentszéki nagykövetei mellett a római magyar közösség tagjai, a NEK2020 általános titkárságának képviselői, Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, valamint Szontágh Szabolcs és Liszka Levente, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallásturisztikai felelősei is jelen voltak.
A vasárnapi és a hétfői ünnepségen is a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa énekelt. Hagyományos magyar karácsonyi dalokat adtak elő (Csordapásztorok; Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj; Dicsőség a mennyben az Istennek), és bemutattak egy rövid betlehemi jelenetet.
A 100 betlehem a Vatikánban kiállításon százharminc betlehem látható, melyek közül tizennyolc Magyarországról érkezett. Immár 26. éve a Magyar Kézművességért Alapítvány válogatja a beérkezett munkákat – a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Lelkészség és egy római magyar család egy-egy betleheme szerepel az idei kiállításon.
Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa közleménye szerint  a X. Piusz teremben elhelyezett százharminc betlehem a világ harminc országából érkezett. Mindegyik műalkotás a maga nemében, sajátos történetük van. A 18. századi klasszikus, nápolyi iskola betlehemeitől kezdve a korallból készült jászolon át egészen egyszerű, általános iskolás gyermekek által készített betlehemek is láthatók a római tárlaton.
A 100 betlehem a Vatikánban kiállítás 2019. december 7. és 2020. január 12. között tekinthető meg a Szent Péter-tér szomszédségéban található Via dell’Ospedalén 10 órától 20 óráig, kivéve december 24-én és 31-én, amikor a tárlat 17 órakor zár.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: iec2020.hu; Vatican News
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

A tökéletes szeretetet keressük sóvárogva ezen a földön, de ember soha nem tudja teljesen betölteni a vágyainkat. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 6. csütörtök, Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A szeretetparancs

Jézusnak egyetlen parancsa van, a szeretetparancs.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube