Kikerült egy videó egy kaposvári gyerekotthonból, amelyiken durván bántalmaznak egy fiút

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_340.jpgSzentmisére készülök, a türelemről szeretnék elmélkedést tartani.... arról a szeretetről, ami fáj, de ami Isten képére, hasonlatosságára formál bennünket!! 

Szeretettel, 

Csaba t. 
A rendőrséghez is eljutott az a másfél perces videó, ami egy kaposvári gyermekotthonban készült, és ami aztán felkerült a Facebookra is. Az egészen döbbenetes felvételen az látszik, hogy az egyik tinédzser fiú különösebb fék nélkül rúgja és üti – feltehetően − a szobatársát. A videót egy harmadik fiú készítette, aki többször is röhögve kommentálja az eseményeket.
Verekedés a gyermekotthonban
A bántalmazás azért kezdődik, mert Karcsinak (így hívják a videóban) nem tetszik, hogy társa áll a szoba közepén.
Mi van, baszd meg, beállsz nekem, beállsz nekem? 
Szobatársa viszont hiába állítja, hogy nem, először fejbe rúgják, aztán ököllel ütik a fejét. 
Ne, Karcsi, ne!
– kéri a szobatárs, de Karcsi nem áll le.
Gyere, mint az óvodások, menjük!
− húzza maga felé áldozatát, aztán tiszta izomból hasba rúgja. Szobatársa erre összegörnyedve kéri Karcsit, hogy „ne csinálja”, de a bántalmazás tovább folytatódik. A tinédzser fiú ezután társa kezét kezdi olyan erővel kicsavarni, hogy a fiú azért könyörög neki, „ne törje el karját”, de erre megint fejbe rúgják. Ezután zajt hallhatnak a folyosóról, mert Karcsi csitítja a fiút. 
A helyzetet Karcsinál csak a videót készítő harmadik gyerek élvezi jobban, aki arra biztatja barátját, ne hagyja abba, „csinálja már!”. Erre Karcsi teljes erőből, ököllel vágja hátba a fiút, aki megint azért könyörög, hogy ne bántsák. De megint felállítják, és izomból orron rúgják. A felvétel és a bántalmazás ezen a ponton véget ér, valószínűleg azért, mert a szobába belép valaki. 
A rendőrség az Index kérdésére azt válaszolta, hogy
a Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást.
A Police.hu-ra tettek ki egy közleményt, amiben már azt írták, hogy a nyomozók a sértettet és a gyermekotthonban további tanúkat hallgattak meg. 
A beszerzett bizonyítékok alapján a két feltételezett fiatalkorú elkövető egyikét gyanúsítottként hallgatták ki, míg társával szemben körözést rendeltek el.
− közölte a rendőrség.

A rendőrség péntek délután közölte, hogy a körözött fiút is elkapták, és őrizetbe vették. Azt írták, ő volt a bántalmazó a videón, a korábban kihallgatott gyanúsított pedig a videót készítette.
A bántalmazás a Somogy megyei Zita Gyermekotthonban történt, Tomorné Huber Éva igazgató az Indexnek azt mondta, az ügyben csak a felettes szerv nyilatkozhat, ezért megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségét, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.
Frissítés: A minisztérium sajtóközleményben reagált a bántalmazásra. Ebben azt írják, hogy az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára „január 10-én éjfél után 13 perccel szerzett tudomást a videofelvételről.”
A legrövidebb időn belül belső vizsgálatot rendelt el és a gyermekvédelmi intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, Benedek István Zsolttól azonnal tájékoztatást kért a gyermek jelenlegi állapotáról és vizsgálat lefolytatására utasította.
Hozzátették, hogy a gyermekvédelemben is zéró tolerancia érvényes a bántalmazással szemben.
Korábban ombudsmani vizsgálat is folyt a gyermekotthonban
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az OPCAT-ellenőrzések keretében 2015-ben vizsgálta a kaposvári intézményt és súlyos problémákat tárt fel. A jelentés szerint a speciális gyermekotthon túlzsúfolt volt, az épület és a lakóhelyiségek le voltak rohadva, belül letépett kilincsek, kilyukadt ajtók, vizes falak, széttört bútorok,
A GYEREKEK KÖZÖTT PEDIG ÁLTALÁNOS ERŐSZAK VOLT A JELLEMZŐ.
Az ellenőrzés idején az elvileg 32 lakónak helyet adó intézményből éppen kilencen voltak szökésben. Az engedély nélküli eltávozások oka a dolgozók szerint, hogy a gyerekek „szeretnének együtt lenni a családjukkal”.
Bár az intézmény elvileg nem zárt, a gyakorlatban a bekerülő gyerekeket néha egy egész hónapig nem engedték ki, előfordult, hogy a szüleikkel való személyes kapcsolattartást is megtiltják nekik. Az ombudsmani megállapítás szerint ez az izolációs időszak pedig súlyosan korlátozza a gyerekek személyes szabadságát és törvénytelen is.
Az intézményben élő, disszociális zavarokkal küzdő gyerekek azt is mondták, hogy itt ütni kell, hogy elfogadjanak.
Az intézményben teljesen elterjedt a biofű és a dizájnerdrogok használata, a dolgozók szerint sok gyerek kifejezetten felnéz a büntetésvégrehajtási intézményből kikerülő társaikra, ezt pedig nem tudják kezelni. Ebben az intézetben történt meg korábban, hogy az egyik fiú orális és anális szexre kényszerítette az egyik társát. Az ügyben csak három hét után tettek feljelentés, ekkor vették csak fel az orvosi látleletet is, amely ekkor már persze nem hozhatott eredményt. A feljelentést a sértett gyerek később vissza is vonta.
Az OPCAT-ellenőrzések célja egyébként  a kínzás és az embertelen bánásmód megelőzése és a szabadságukban korlátozottak jogainak a védelme.  Az o mbudsmani hivatal a vizsgálat jogszabályok módosítására szólította fel a kormányt, mert az otthonokban i ndokolatlanul hosszú ideig korlátozható a gyerekek személyes szabadsága.

A teljes, 2015-ös ombudsmani jelentés a kaposvári viszonyokról  itt olvasható .