Bukarestben mutatott be magyar nyelvű szentmisét Erdő Péter bíboros

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_erdopeterbibirosbukarestben.jpgMagyar nyelvű szentmisét mutatott be január 12-én Bukarestben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki homíliájában reményét fejezte ki, hogy lelki áldás lesz az őszi budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, ahol magyarok és nem magyarok átélhetik a közös ünneplés nagyszerűségét.

Az ünnepi szentmisét a bíboros a Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, leginkább „barátok temploma”-ként ismert bukaresti belvárosi istenháza magyar közösségének meghívására celebrálta.
Erdő Péter kiemelte, a szeptember 13. és 20. között zajló budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nagyszerű alkalom lesz, hogy a résztvevők „együtt és szentségi módon” könyörögjenek Istenhez az Egyházért, azért, hogy a „közöttünk csírázó isteni élet valódi képviselői és terjesztői legyünk”. A főpásztor hozzátette, a kongresszus alkalmából az egyéni és közösségi életben való megújulásért kell imádkozni; a megújulás egyedül Isten csodálatos működésének eredményeként lehetséges, hiszen a szervező bizottság ezt a megújulást nem tudja megtervezni. A bíboros elmondta, Bukarestből is várnak híveket a budapesti eseményre.
Erdő Péter szombaton részt vett Aurel Percă új bukaresti érsek-metropolita ünnepélyes beiktatásán a Szent József-székesegyházban. Az új főpásztor eddig a jászvásári egyházmegye segédpüspöke volt, Ferenc pápa őt nevezte ki novemberben Ioan Robu leköszönő bukaresti érsek utódául, aki a kánonjog szerint életkora miatt nyújtotta be lemondását.
A bíboros kifejtette, nagy örömmel tett eleget az ünnepre való meghívásnak; viszonozni akarta Ioan Robunak azt, hogy 2003-ban hosszú utat vállalt téli időjárásban azért, hogy részt vegyen Esztergomban az ő érseki beiktatásán. Erdő Péter hangsúlyozta, ki akarta fejezni ezáltal az összetartozást, a katolikus testvériséget, és azt, hogy mindannyian a hívek közösségét szolgálják. Megtiszteltetésnek nevezte a főpásztor a magyar szentmisére való meghívást, hiszen – mint elmondta – nagyapja Bukarestben született, családi házuk is volt itt. Az MTI kérdésére a főpásztor elmondta: többször járt már a román fővárosban, de először mutatott be itt magyar nyelven szentmisét.
Forrás: MTI
Fotó: Tarcsay Péter/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

A gyerekkori barátaim kérdezték, mit jelent az, hogy vallásos vagyok, Istennel élem az életemet. Azt válaszoltam nekik: „Tudjátok, amíg távol álltam a kereszténységtől, azt éreztem, hogy egy nagy, sötét erdőben járok, ahol a fák között mindenféle rémisztő, irtózatos dolgok léteznek: vadállatok, haramiák, csapdák, kiszámíthatatlan csapások… Látom őket, és félek, mert bármi megtörténhet velem. Kiszolgáltatottnak éreztem magamat.” Vallásos emberként, élő hittel most azt érzem, hogy ugyanabban a rettenetes erdőben járok, ugyanazok a fák között, ugyanolyan veszélyek leselkednek rám, de nem félek, mert fogom a mennyei Atya kezét. Biztonságban érzem magam, mert az én Apukám a világon a legerősebb, a legjobb, gondomat viseli, törődik velem. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 12. szerda, Klára napja van. Holnap Ipoly napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Gondviselés csodája

A méltatlan egyházi személyek bűnei jogos felháborodást keltettek sokakban.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube