Az elnémult harang

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_elnemult-harang-k.jpgAz erdélyi magyarság egyházai, azok néhány karizmatikus vezetője, papja egy-egy adott korszakban fontos szerepet játszottak, mind a társadalomszervező, mind pedig a kulturális életben.

 

 

Az egyház a kommunista párt diktatúrája alatt (főleg annak keményebb időszakaiban, mint, pl. a negyvenes és az ötvenes évek vége, vagy a nyolcvanas évek) gyakran jelentett menedéket az arra rászorulóknak, nem csak morális, hanem a nemzeti identitás ápolásában is. A katolikus egyház (és nem csak) 1945 utáni történetében még rengeteg megválaszolatlan kérdés létezik. Az egyház és az államhatalom viszonya az említett időszakban egy állandóan változó, komplex ok-okozati összefüggések meghatározta történet. Pálfi Géza megfigyelése, sorsának alakulása az egyik fontos mellékszála ennek.  A Pálfi Géza, e dokumentumok segítségével rekonstruált története a maga során csak egy kis mozaikdarabja az erdélyi katolikus egyház történetének.  E könyvben nem szándékozták megírni sem az erdélyi katolikus egyház, sem pedig a Pálfi Géza teljes történetét. Viszont az is tény, hogy a Securitate egy olyan komplex, sokrétű forrásból táplálkozó, több embert (egyházit és világit egyaránt) és véleményt megmozgató módszertan alapján dolgozott, amely mindenképp nagyon sok használható információt szolgáltat az egyház-hatalom (főleg annak elnyomó szervei), egyház-egyén, egyén-egyház bonyolult kapcsolatrendszerről. Pálfi "megfigyelt élete" e hármas viszonyrendszerről is szól. A szerzőknek az volt a célja, hogy a Pálfi Gézára vonatkozó belügyi dokumentumok alapján felvázoljuk megfigyelésének történetét, beleillesztve a már említett hármas kontextusba. Pálfi megfigyelésének története (leszámítva annak furcsa végkifejletét) nem egyedi eset, szervesen beilleszkedik az akkori Románia politikai- és egyháztörténetébe. A szerzők arra törekedtek, hogy bemutassák a fent említett viszonyrendszereket, s nem valamiféle elszámoltatás, bíráskodás.
Pálfi Géza teológiai tanárt, lelkészt, mint a romániai kommunista rendszer egyik ellenzőjét, hosszú éveken keresztül megfigyelte a Securitate. A közemlékezet a lelkész hirtelen bekövetkezett halálát is összefüggésbe hozta az elnyomó szervek tevékenységével. Miként került Pálfi a Securitate célkeresztjébe? Milyen módszerekkel figyelték meg és követték a belügyi szervek Pálfit? Hogyan és milyen sikerrel próbálkoztak meg beavatkozni az életébe? Hogy alakult a katolikus egyház és az elnyomó szervek kapcsolata a hetvenes-nyolcvanas évek Romániájában? Milyen szerepet játszott a Securitate a Pálfi halálában?
E kötetben és a hozzá kapcsolódó dokumentumfilmben a szerzők ezekre a kérdésekre próbálnak meg választ, magyarázatot adni. A kötet és a közzétett dokumentumok Pálfi közel húsz éves megfigyelésének történetét és annak utóéletét mutatják be.