A szeretet mindet felülír

A hagyományostól eltérően szerveződött családokban a szeretet, tisztelet uralkodikÖrökbefogadó családok találkoztak Benedekmezőn

Különleges társaság népesítette be szombaton Benedekmezőt: azon Kovászna, Hargita és Maros megyei családok találkozóját szervezeték meg, akik gyereket fogadtak örökbe. A jó hangulatú összejövetelen 120 háromszéki mellett 14 Hargita és 3 Maros megyei család vett részt.
Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész, a szervező Pro Adopt Egyesület elnöke megnyitójában elmondta: a találkozó jó alkalom arra, hogy ezek a családok, amelyek vélhetően ugyanazokkal a problémákkal, dilemmákkal találják szembe magukat nap mint nap, megoszthassák egymással tapasztalataikat. Ezen túlmenően fontosnak minősítette, hogy nyíltak, nem próbálnak elrejtőzni, sem úgy tenni, mintha átlagos családok lennének, hiszen a hagyományostól eltérően szerveződtek. Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a családokban nem uralkodik a szeretet, az egymás iránti tisztelet – magyarázta Kovács István, aki maga is két gyereket nevel feleségével.
Sőt, mint kiemelte, nagyobb a felelősség, a tudatosság, hiszen mielőtt „megkapták volna” a gyerekeket, szabályszerű megfelelési teszten kellett átesniük. Nem biztos, hogy a „normálisnak” nevezett házasságok esetében, ahol Isten kegyelméből saját gyerek születik, nem volna néhol indokolt egy kis felkészítőt tartani – vélekedett az unitárius lelkész, aki hozzátette: a kezdeti bizonytalanságot, vívódást felülírja a mindent elárasztó szeretet, így gyakorlatilag az összes örökbefogadó családnál harmonikus kapcsolat alakul ki gyerekek és szülők között.
Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezérigazgatója elmondta: az örökbefogadási procedúra nem egyszerű. Miután egy család kérést nyújt be az igazgatóságra, alaposan megvizsgálják, hogy anyagilag, s ami talán még ennél is fontosabb, erkölcsileg teljesítik-e a gyermekneveléshez szükséges feltételeket. Örökbe adható az a gyerek, akinek szülei nem élnek, vagy az utóbbi egy esztendőben egyetlen alkalommal sem látogatták meg. Bár mindig a gyereknek próbálnak szülőt keresni, és nem fordítva, igyekeznek figyelembe venni a jelentkező családok igényeit. Fontos tudni, hogy csak egészséges kicsiket adnak örökbe, de a leendő szülőnek joga van ahhoz, hogy erről kiegészítő vizsgálatok révén meggyőződjön. Ha minden rendben van, a gyereket három hónapos próbaidőre elhelyezik a leendő szüleihez. Az előkészítő munka alaposságát jelzi, hogy eddig még soha nem fordult elő, hogy ezt a fázist követően gyereket visszaadtak volna, vagy vissza kellett volna venni. A próbaidőszak után a kicsit új családja nevére anyakönyvezik, és végleg elhelyezik. A folyamat mindvégig bizalmas, nem volt még példa arra, hogy később a gyerek természetes szülei megjelentek volna az új családnál, és bármilyen igénnyel léptek volna fel – nyugtatták meg a szervezők a házaspárt, amely tájékozódni jött a táborba, mert bár szeretnék, eddig még nem sikerült dönteniük az örökbefogadásról.
A több mint kétszáz jelenlevő körben állva, egymás kezét fogva, egy-egy héliummal töltött léggömbbe „zárva” engedte fel legszebb gondolatát az égbe. Hála a támogatóknak, mindenkinek jutott egy tányér étel, fagyi, s a kicsik elegáns sapkával és egy doboz kirakóssal felszerelkezve távoztak.
Erdély András