A Pápai Család Tanács plenáris ülésének záró üzenete

Az április 3-a és 5-e között megrendezett összejövetel végén megfogalmazott dokumentum, amelyet kedden délelőtt tettek közzé, megállapítja, hogy a nagyszülők örömet, emberi, szociális, kulturális, továbbá vallási gazdagságot jelentenek a család, a társadalom és az egyház számára.

A vatikáni dikasztérium XVIII. plenáris ülésének résztvevői az április 7-én kelt üzenetben erőteljesen hangsúlyozzák a nagyszülők hivatásának és küldetésének jelentőségét a poszt-modern társadalmakban, amelyek ahelyett, hogy főszereplőknek tekintené őket, inkább elszigetelésükre törekszenek. A dokumentum felidézi Ábrahám és Sára, Erzsébet és Zakariás bibliai alakjait, valamint Joakim és Anna, a kis Jézus nagyszüleinek példáját. Szerepüket az üdvtörténetben mindig vallásos tisztelet és hála vette körül.
A záró üzenet nagyra értékeli a nagyszülők tanúságtételét, nagylelkűségüket, szolgálatukat. Az a képességük, hogy átadják az új nemzedékeknek az értékeket, hogy unokáikat megtanítsák imádkozni, mind felbecsülhetetlen ajándékot jelentenek. A nagyszülők korunkban is az élet, az önzetlen önátadás mesterei – állapítja meg a dokumentum.
Háttérbe szorításuk minden formájával szemben a Pápai Család Tanács hangsúlyozza jelenlétük építő és dinamikus értékét. Nem terhet, hanem erőforrást, szüntelen vonatkozási pontot jelentenek, főleg azokban a pillanatokban, amikor a családok nehézségekkel néznek szembe. A Pápai Család Tanács ismételten határozott „nemet” mond a nagyszülőkkel szemben tanúsított bármiféle értetlenségre. OIyan ajándéknak tekinti őket, amely összekapcsolja a múltat a jelennel és a jövő felé mutat.
A nagyszülők egyben a remény jelei, akik áldást jelentenek, mivel a családért hűségesek maradtak a szeretetben – olvashatjuk a Pápai Család Tanács XVIII. plenáris ülésének kedden közzétett üzenetében.

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Milyen képek fejezik ki számomra a tökéletességet? Semmiképpen sem a vágyaktól való tökéletes szabadság, a lét fölött való lebegés, hanem például az édesanyjához odabújó gyermek. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. december 4. péntek, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Istenhez vezető szeretet útja

A szertartások, szokások, hagyományok, megannyi beidegződés is csak eszközök, mankók, melyek által a szeretet útján továbbmehetünk. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube