Szent Ferenc-szobor a vértanú házfőnök emlékére

nagyatadujszobra.jpgÜnnepi szentmisén emlékeztek meg Nagyatádon október utolsó vasárnapján az 1950-ben elűzött ferencesekről és a város ferences kolostorának világháború alatti gvardiánjáról, aki 1945-ben vértanúságot szenvedett. Emlékükre egészalakos Szent Ferenc-szobrot állítottak az egykori ferences kolostor előtti parkban.

A boldoggá avatásra váró hét ferences vértanú közül hatan a Kapisztrán rendtartományhoz, egyikük pedig, Hajnal Zénó, a mariánusokhoz tartozott. Ő a világháború alatt Nagyatádon volt házfőnök. Sokak életét mentette meg a nyilas uralom idején, mígnem 1945 tavaszán a közeli Gyékenyesen szenvedett vértanúságot. Vöröskatona végezett vele és a helybeli plébánossal, kiszólítva őket a tömegből, mert papi ruhát viseltek.
A Szent Ferenc-szobor állítását a közelmúltban újjáalakult nagyatádi ferences világi rendi közösség vezetője kezdeményezte. Pfeiffer Béláné nyugdíjas ápolónő és társai közadakozásra kérték a ferencesekre hálás szívvel emlékező nagyatádiakat, így születhetett meg Orr Lajos szobrászművész alkotása. A madaraknak prédikáló Ferenc 130 centiméter magas bronz szobra 80 kilogramm súlyú. A szobor mészkő talapzaton áll, melyen emléktáblát helyeztek el Hajnal Zénó mártír szerzetes tiszteletére. A szentmisét Papp Tihamér szentkúti ferences celebrálta.
Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

… jó együtt lenni, jó találkozni, jó közösségben lenni, sokkal jobb, mint az elszigetelődés – még a fényűző elefántcsonttorony magányánál is boldogítóbb a szeretetből vállalt közösség. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A sok jó...

Az Egyház sok jót hozott létre, ami rendkívüli és korszakalkotó volt az adott korban:kórházakat, iskolákat alapítottak, a rabszolgaságot eltörölték, felkarolták a szegényeket, elesetteket...
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube