Szentélyrombolás Kínában

ImageA kínai hatóságok elrendelték a Kármelhegyi Szűzanya tiszteletére épített tianjiajingi szentély lerombolását.

 

 

 

 

Az AsiaNews tájékoztatása szerint Kína Henan tartományának önkormányzata elrendelte a 900-as évek elején épült történelmi szentély lerombolását. Szigorúan megtiltották a katolikusoknak, hogy megtartsák szokásos évi zarándoklatukat a Kármelhegyi Szűzanya tiszteletére, illetve hogy bármiféle ájtatosságot vagy találkozót tartsanak a kegyhelyen.

A Szűzanya több mint 100 éves kegyszobra is pusztulásra van ítélve, a keresztút 14 állomásával együtt, amelyek a templomhoz vezető utat szegélyezik. Helyi források szerint a kormányzat döntését a szentély földrajzi elhelyezkedése magyarázza, mivel a hegy tetejéről, amelyre épült, gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre, így ideális hely lenne egy szálloda számára.

Márciustól kezdve a tartományi vallásügyi hivatal szigorú felügyelet alá helyezte a kegyhelyet és papjait. Magánkihallgatásra kényszerítik őket, amelyek során meg akarják győzni őket, hogy tekintsenek el a július 16-án esedékes évi zarándoklattól, amelyen általában 40-50 ezer hívő vesz részt.

Az esetleges tiltakozó megmozdulások megelőzésére a helyi kormányzat a szentély térségében hadgyakorlatokat szervezett mintegy 700 katona részvételével. A szentély felé vezető út le van zárva, az arra tartó autókat ellenőrzik, a személyeket igazoltatják. A döntés meglepetésként hatott a hívek számára, mert éppen idén kezdték meg a szentély felújítását, amelyet csaknem teljesen leromboltak két alkalommal, először a II. világháború során a japánok, majd a 60-as években a Vörös Gárdisták.

Május 14-én az önkormányzat határozatban vonta vissza a szentély működési engedélyét, és a zarándoklatot illegális vallási tevékenységnek minősítette, majd a kegyhely területét kisajátították.

Az egyházmegye hívei kéréssel fordultak az AsiaNews szerkesztőségéhez:

„Kérjük a keresztényeket, hogy imádkozzanak értünk és terjesszék kérésünket a világ minden részén élő testvéreink számára.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: AsiaNews

 

Image