A "bűnbocsánat napja" Assisiben - fiatalok gyalogos zarándoklata

ImageAugusztus elsején délben kezdődött, és 2-án éjfélig tartott Szent Ferenc városában, Assisiben a bűnbocsánat napja, amelyen hagyományosan teljes búcsút lehet nyerni valamennyi ferences templomban.

 

 

Szerdán 11 órakor a Porciunkula Angyalos Boldogasszony templomban mutatott be ünnepi szentmisét José Rodríguez Carballo ferences generális atya. Délután Assisi lakosai elzarándokoltak a szentélybe, hogy teljes búcsút nyerjenek és részt vegyenek a vesperás szertartásán, amelyet Domenico Sorrentino, a város püspöke vezetett.

A bűnbocsánat hagyományának eredete 1216-ra nyúlik vissza, amikor e napon Szent Ferencnek megjelent Jézus Krisztus a kis templom oltárán. Ferenc így imádkozott: „Szentséges Úr, alázatos és bűnös szolgádként arra kérlek, hogy mindazoknak, akik fölkeresik ezt a templomot, megbánták bűneiket és meggyóntak, add meg a teljes bűnbocsánat nagylelkű ajándékát”.
Amikor III. Honorius pápa megkérdezte tőle: - De Ferenc, hány évre kéred a teljes búcsút? - Ferenc így válaszolt: Szentatya, én nem éveket, én lelkeket akarok. Augusztus 2-a azóta a bűnbocsánat napja Assisiben és minden idők hívei számára a kiengesztelődés fontos mozzanatává vált.
Az eseményen több száz fiatal vesz részt, akik gyalogos zarándoklaton érkeztek Assisibe.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír