Egyfajos ökoszisztémát találtak a Föld mélyén

ImageÉvmilliók óta él teljes sötétségben, oxigén nélkül kilométerekkel a földfelszín alatt a 60 fokos talajvízben a Desulforudis audaxviator nevű baktérium - teljes elszigeteltségben.

 

 

Egy dél-afrikai aranybányában, 2,8 kilométeres mélységből vett vízben találtak rá.

 Az amerikai energiaminisztérium 5600 liter mintában keresett genetikai anyagot - és annak több mint 99,9 százaléka a szóban forgó baktériumtól származott. A maradék szennyezés, amely a mintavételnél vagy a laborban került a vizsgálandó anyagba - írják a kutatók a Science című nemzetközi tudományos szaklapban.
A földkéreg ezzel az egyetlen olyan eddig ismert ökoszisztéma, amely csupán egyetlen élőlényből áll. A baktérium összesen 2157 génjével minden adott ahhoz, hogy ezek a parányi lények az ellenséges közegben táplálkozni és szaporodni tudjanak.
A vizsgálat vezetője, Dylan Chivian ebben bizonyítékot lát arra, hogy egyes élőlények képesek teljesen függetlenül az élet más formáitól, napfénytől elzárva létezni - tehát akár más bolygókon is. "Filozófiai szempontból izgalmas tudni, hogy az élet összes feltételét be lehet csomagolni egy egyszerű genomba" - mondja a kutató.

A baktérium neve sokat elárul: a Desulforudis arra utal, hogy energiáját kénvegyületekből nyeri, az audaxviator pedig "merész utazót" jelent, és Jules Verne "Utazás a Föld középpontja felé" című könyvéből származik.

Duna televízió