Szíriai keresztények megrendítő tanúságtétele

sziria_kiemelt.jpgEmberrablók fogságából megszabadult keresztények vallanak szenvedésükről és hitükről, reményükről.

A háború sújtotta Damaszkuszból sok keresztényt hurcolnak fogságba. Ők valóban életveszélyben vannak, csak a hitükre számíthatnak. A francia Oeuvre d'Orient elnevezésű civil szervezet szolidaritási kezdeményezéseivel évtizetek óta támogatja a szíriai keresztényeket. Nemrégiben közzétettek néhány vallomást arról, hogyan élték meg ezek az emberek a fogságot – ezt ismertette a Vatican Insider.
Az emberrablások egyre gyakoribbá válnak, ezért az emberek még azokon a területeken is rettegésben élnek, ahol egyelőre nincsenek fegyveres összeütközések. Nem mernek egyedül kilépni az utcára, félnek elmenni a munkahelyükre, az iskolába, a templomba. Aki fogságba esik és hazatér, az nem beszél. A civil szervezetnek mégis sikerült egybegyűjtenie néhány tanúságtételt, amelyeket az érintettek nevük titokban tartása mellett a rendelkezésükre bocsátottak.
Az emberrablók az üzlete elől hurcolták el B. T. 42 éves zöldségkereskedőt, aki szabadulása óta mindenkit bűnbánatra szólít fel, a Szentíráson elmélkedik, mindig a kezében van a rózsafüzér. A 31 éves G. T. is arról vallott, hogy kínszenvedése közben megértette, mennyire értékes kincs a Megváltó Krisztus szenvedése.
A foglyok elbeszéléseiből kiderül, hogy maguk az emberrablók sem mind egyformák. Egy 68 éves hitoktató elmondta, milyen komoly párbeszédet folytatott elrablóival: „Meghallgatták, ahogy az evangéliumról, a felebarát szeretetéről, a megbocsátásról beszélek, volt, aki jegyzetelt is. Ők is beszéltek nekem az iszlámról. Ez a baráti párbeszéd végül közel hozott egymáshoz minket.” Egy másik fogolynak ezt mondták elrablói: „Mi nem terroristák vagyunk, hanem forradalmárok, akik a szabadságot, a demokráciát keresik, értsétek meg! Rosszul tettük, hogy harcba bocsátkoztunk, mindenünket elvesztettük a semmiért.”
Vannak olyanok, akik ennek éppen ez ellenkezőjét élték meg, akikkel hallatlan kegyetlenséggel bántak. Volt, aki végighallgatta fia megkínzását, Ő így vallott: „Megértettem Szűz Mária szenvedését Fia szenvedése láttán. Bár nagyon félénk vagyok, rátaláltam a szavakra, amelyekkel védelmembe vettem a keresztet, a hitemet. Mária volt a támaszom. De mondjátok meg a keresztényeknek, hogy ebben az országban nincs helyük, el kell menniük innen.”
A tanúságtételeket összegyűjtő szíriai csoport így kommentálta az eseményeket: „…ebből a kálváriából a remény forrásai fakadnak. És ebből a nagy tűzből életre kel az apostolok hite és bátorsága, amely kihúnyni látszott.”
Magyar Kurír
(tzs)

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Az eszmék piacán a szövetségesek kínálatában nem látok Jézus Krisztusnál nagyobbat, erősebbet, bölcsebbet, jobbat, akinek a zászlaja alatt én el mernék indulni. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 24. kedd, Emma napja van. Holnap Katalin napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jó és rossz fiúk

Szent Pál az efezusiakhoz írt levelében így fogalmaz: „Szeretetből eleve arra rendelt bennünket, hogy Jézus Krisztus által – akarata és tetszése szerint – fogadott gyermekeivé legyünk; hogy magasztaljuk felséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket.” [Ef 1,4-6]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube