Aggasztó méreteket ölt a gyerekbűncselekmények száma

ImageEgyre több nehézséget okoz a magyarországi gyermekvédelmi szakembereknek a bűnöző életmódot folytató fiatalok kezelése, nevelése az intézményes keretek között, miközben Romániában az elmúlt időszakban ugyancsak aggasztó méreteket ölt a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

 
Az anyaországi sajtó az elmúlt napokban vezető hírként kezeli annak a 12 éves, román állampolgárságú fiúnak a történetét, aki a budapesti Blaha Lujza téren azért szúrt combon egy nála három évvel idősebb diákot, hogy megszerezze mp3-as lejátszóját. Az áldozatot – aki majdnem elvérzett – jelenleg súlyos sérüléssel kórházban ápolják. A magyar média által Krisztiánnak nevezett, egyes információk szerint székelyföldi származású elkövetőt a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelenleg körözi ugyan, ám közölték: akár egy újabb késelés esetén sem tehetnek mást, minthogy újra elengedik, mivel a jogszabályok szerint korára való tekintettel nem vehető őrizetbe.
Az ügyet jól ismerő gyermekvédelmi szakember az MTI-nek elmondta: a romániai gyerek mintegy fél éve egy hasonló korú fiatalokból álló banda tagjaként tevékenykedik, amely a Blaha Lujza téren és annak környékén követ el bűncselekményeket, jórészt lopásokat, rablásokat. Mindanynyian intézményes állami gondoskodás keretei között élnek egy gyermekotthonban – kivéve amikor szökésben vannak –, és nehéz feladat elé állítják a gyermekvédelmi szakembereket és a rendőrséget, hiszen nem zárhatják be őket az intézmény falai közé, és büntetni sem lehet őket 14 éves korukig.
A magyarországi szakemberek számára nem egyértelmű, miként tudnák hazatoloncolni a román állampolgárságú fiatalt, hiszen még a pontos korát és a teljes nevét sem árulja el. Tegnap egyébként a budapesti bíróság letartóztatásba helyezett egy másik, 17 éves fiatalembert, aki a napokban egy utcai verekedésben bántalmazott egy 18 éves, fejsérülésébe belehalt fiút.
Eközben a román rendőrség különösen riasztónak tartja, hogy a hazai fiatalok egyre zsengébb korban térnek rossz útra. Galacon a hét végén életveszélyes állapotban szállítottak kórházba egy 13 éves fiút, akit egy évvel fiatalabb barátja késsel hátbaszúrt. A fiatalok messengerezés közben összevesztek, majd találkát adtak egymásnak a tömbházuk előtt, és itt egymásnak estek. Az elkövetőt korára való tekintettel nem vették őrizetbe, mivel a román jogszabályok szerint a kiskorúak 14 éves korukig nem tartóztathatóak le, 14 és 16 éves korban is csak különleges esetekben.
A Brassó megyei Keresztényfalván pénteken három, 17, 18 és 19 éves fiatalembert vettek őrizetbe, miután három napig egy tömbházlakásban fogva tartottak és megerőszakoltak egy 12 éves lányt, akinek úgy sikerült kiszabadulnia, hogy kiugrott a harmadik emeleti lakás ablakán. Romániában a kiskorúak 16 éves korukig büntetőjogilag nem vonhatóak felelősségre, ha valaki ennél fiatalabb korban követ el bűncselekményt, akkor legfeljebb javítóintézetbe utalják, ám a bíróság mindezt enyhébb büntetés jogcímén a gyermekjogvédelmi hatóság speciális nevelőprogramjával váltja fel.
Rostás Szabolcs
 www.kronika.ro