Indiában az abortusz-moratórium nem csak keresztény ügy

ImageIndiában nemcsak az újonnan kinevezett bíboros, Oswald Gracias emelte fel szavát az abortusz nemzetközi moratóriuma mellett, de az egyháztól távol állók körében is kedvező fogadtatásra talált a kezdeményezés. Lenin Raghavarshi, a Koreában tavaly Kvangcsu-díjjal jutalmazott emberi jogi aktivista is az embrió élethez való jogáért és a szelektív abortusz eltörléséért harcol.

 

A 37 éves, Varanasiból (Uttar Pradesh) származó Raghavarshi nem vallási alapon támadja az indiai népességszabályozásban fontos szerepet játszó, de szerinte elhibázott abortuszt. Bár meggyőződéses kommunista és ateista, úgy látja, hogy a művi terhességmegszakítás helyett inkább a rendelkezésre álló anyagi források igazságosabb elosztására volna szükség. „A legabszurdabb dolog azt sugallni, hogy az abortusz megoldás volna az éhezés ellen, csak mert így befolyásolható a népesedés. Még inkább nevetséges és alaptalan az az elképzelés – főleg az ENSZ részéről –, hogy egy nemzet egészségére a legnagyobb veszélyt a túlnépesedés jelentené. Valójában a világnak a társadalmi, gazdasági és politikai kérdéseket kellene sürgősen áttekintenie, hogy kiküszöbölhesse az éhezést és a nyomort" – nyilatkozta az AsiaNews hírügynökségnek Raghavarshi. Csatlakozását az abortusz-moratóriumhoz azzal indokolta, hogy „minden emberi jog alapjában megtalálható az élethez való jog."

Indiában évente átlagosan 13 millió abortuszt végeznek el, s legalább 80 ezer nő hal meg a beavatkozások következtében. Érzékeny pont a szelektív abortusz, melynek következtében legalább 10 millió leánymagzat nem jöhetett a világra az utóbbi két évtizedben. Az indiai abortusztörvény az egyik legmegengedőbb, s ezt a beavatkozást úgy tartják nyilván, mint a születésszabályozás eszközét, amely elősegíti a családok anyagi fejlődését.
Lenin Raghavarshi az alnöke az indiai People's Vigilance Committee On Human Rights nevű szervezetnek, mely a helyi kasztrendszer hatásai, és a gyerekmunkások kizsákmányolása ellen is harcol. Néhány évvel ezelőtt 3500 gyermek sorsán enyhítettek, akiket gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztattak. Ez utóbbiért kapta meg Raghavarshi nemrégen a koreai emberi jogi kitüntetést. Szerinte a szegénység és az éhezés problémáját leginkább nem a csupán a szegény országoknak maguknak kellene saját erőből megoldani, tekintve, hogy a világ anyagi erőforrásait 80%-ban a legfejlettebb régiók országai birtokolják, jóllehet maguk a Föld össznépességének mindössze 20%-át adják.
India – mely jelenleg a világ második legnépesebb országa Kína után – a hetvenes években bevezette a Sanjay Gandhi által kidolgozott népesedési szabályozást, melynek keretében a kettő, vagy annál több gyermeket nevelő, szegény sorban élő férfiak tömegeit sterilizálták. Ezt az akciót már abban a korban is nagyon sok bírálat érte Indiában, majd Sanjay Gandhi hirtelen halála után le is állították.

Magyar Kurír