P. Federico Lombardi kommentárja a világméretű élelmiszerválságról

A fejlődő országok egyre jobban félnek a kibontakozóban lévő katasztrofális élelmiszerválságtól. Az alapvető élelem árának növekedése kemény próbára teszi emberek millióit, míg a fejlett ipari országoktól konkrét és gyors segítséget várnak. Erről szólt eheti kommentárjában a Vatikáni Televíziós Központ igazgatója, P. Federico Lombardi az "Octava Dies" c. műsorban.


2000 szeptemberében az ENSZ által összehívott millenniumi csúcstalálkozón a világ vezető politikusai megállapodtak abban, hogy fellépnek a szegénység, az éhínség, a betegségek, az írástudatlanság, a környezet állapotának romlása és a nők hátrányos megkülönböztetése ellen. Vállalták, hogy ezeket az ún. „millenniumi fejlesztési célokat" 2015-ig teljesítik. Azóta nyolc év telt el, és az utóbbi hónapokban nagyon súlyos élelmiszerválság van kibontakozóban számos országban a gabonaárak szédületes emelkedése miatt. Az éhezők és alultápláltak száma gyorsan újra növekszik és már közel jár az egy milliárdhoz, a válság pedig egyáltalán nem tűnik futólagosnak.
A szakértők három fő tényezőt okolnak a válság kialakulásáért: az egyik, hogy a gazdag országok mezőgazdasági támogatása révén eltorzult a piac. A másik ok, hogy a környezet megóvása érdekében bio-üzemanyagokat termelnek (így a gabona nem emberi felhasználásra kerül). Végül pedig olyan nagy országok, mint Kína és India megnövelték húsfogyasztásukat, ezért az agrártermelés jó része már nem közvetlenül emberi fogyasztásra állítja elő a gabonaféléket.
Ami ma hiányzik a világon, az nem a fizikai értelemben vett élelem vagy az annak előállítására való képesség. Nincs meg az akarat, hogy megoldják az első számú problémát: vagyis, hogy a szegényeknek legyen mit enniük - állapítja meg jegyzetében P. Lombardi. Más dolgokra összpontosítanak.
A katonai kiadások például egyre nőnek. Más érdekek irányítják ma a világ játszmáját, még akkor is, ha a millenniumi csúcstalálkozón helyesen kitűzték az elsődleges célt. Más azonban a nyilatkozat és más a kemény valóság.
Most várakozással nézünk az újabb csúcstalálkozó elébe, amit júniusban tart a FAO (az ENSZ világélelmezési szervezete) az élelmiszerbiztonságról. Egy újabb alkalom, amit nem szabad elszalasztanunk, mert már így is túl sok szegény hal meg - zárja kommentárját a vatikáni televízió "Octava Dies" című műsorában a jezsuita igazgató.