Maradhatnak a vallási jelképek a román iskolákban

ImageTörvényes a vallási jelképek jelenléte a romániai iskolákban a román legfelsőbb bíróság döntése szerint.

 

 

Romániában tavaly ősszel éles vita bontakozott ki arról, hogy számos iskola tantermeinek falain látható vallási szimbólumok diszkriminálják-e vagy sem a különböző felekezetű diákokat.

A vitát Buzau város egyik tanára robbantotta ki azzal, hogy az országos diszkriminációellenes tanácshoz fordult egy folyamodvánnyal, amelyben kifogásolta: gyermekét hátrányos megkülönböztetésben részesítik azzal, hogy iskolájában túlságosan sok vallási jelkép látható a tantermek falain és a folyósokon.
A diszkriminációs ügyekkel foglalkozó testület helyt adott a tanár beadványának, és felszólította az oktatási minisztériumot, hogy tiltsák ki a vallási jelképeket az oktatási intézményekből. A testület azt is javasolta a minisztériumnak, hogy dolgozzanak ki egy egységes normarendszert, amely szabályozza a vallási jellegű képek, keresztek iskolai jelenlétét.
A szaktárca a bírósághoz fordult, és jogi úton támadta meg a diszkriminációellenes tanács határozatát. Alapfokon veszítettek, de a legfelsőbb bíróság végül jogerős ítéletben a minisztérium álláspontját tartotta helyénvalónak.
A bukaresti szaktárca azt vallja, hogy ebbe a kérdésbe nem szabad beleszólni a központból. Álláspontjuk szerint minden iskolai közösségnek joga van dönteni arról, hogy milyen vallási jelképeket fogad el vagy utasít vissza.
A döntést a román ortodox egyház szóvivője is üdvözölte. A diszkriminációellenes tanács tiltó határozata leginkább ezt az egyházat érintette volna, hiszen Románia lakosságának majdnem 87 százaléka ortodox vallású.
erdely.ma/Magyar Kurír