Maria Voce, a Fokoláre Mozgalom új elnöke nyilatkozik megbízatásáról

Chiara Lubich egyik legközebbi munkatársát választották meg a mozgalom új elnökének. Személyére szinte egyhangú vokssal szavaztak a közgyűlés résztvevői hétfőn Castel Gandolfóban. Maria Voce 1937-ben született a dél-olaszországi Ajello Calabro-ban.

Teológiát és kánonjogot tanult, nagy tapasztalatot szerzett az ökumenikus és a vallásközi kapcsolatokban. A Fokoláre Mozgalom új társelnöke Giancarlo Faletti atya lett, aki korábban társfelelősi tisztségben szolgált. A következő napokban a közgyűlés megválasztja a tanácsosokat is.
A Vatikáni Rádió arról kérdezte Maria Voce új elnököt, miként fogadta megbízatását, tudva, hogy közvetlenül az alapító, Chiara Lubich nyomdokaiba lép?
- Mély érzéseket vált ki belőlem egyfelől, de nagy békét is érzek. Ezekben a napokban ugyanis megtapasztaltam, hogy Chiara szelleme nem távozott el vele együtt, hanem jelen van a közgyűlés minden tagjában és abban a teljes szeretetközösségben, amit megválasztásommal kifejeztek. Nem az a lényeg, hogy rólam vagy valaki másról van szó, hanem hogy Chiara szelleme folytatódik művében, ebben a mozgalomban is.
- Mi Chiara lelki öröksége, mely úgy érzi, megvilágítja új megbízatását?
- A reggeli imámban hozzá fordultam, azt kérve, hogy úgy tudjam szeretni a mozgalom valamennyi tagját, ahogy ő szerette őket és tenné most is. Chiara Lubich lelki öröksége a szeretetközösség karizmája, az, ahogy Jézust közel vitte az emberekhez.
- A Fokoláre Mozgalom az egész világon elterjedt, nagyon sokféle kategóriájú és hivatású embert gyűjt magába. Hogyan lehet előre vinni egy ilyen szervezetet?
- Egyszer Chiarától megkérdezték: "Hogy képes ennyi embert követni?" erre ő így válaszolt: "Én Istent követem és a többiek jönnek utánam". Én megpróbálok úgy tenni, ahogy Chiara. Megpróbálok egyesülni Istennel, szeretni a Mária Műve tagjait és velük együtt fölfedezni, miként lehet a mozgalom hatékony tanúja az alapító karizmájának: a fiatalok között, a munkahelyeken, a papságban, a családokban. Természetesen minden erőnkkel azért a célért kell fáradoznunk, amiért létrejött a mozgalom. Meg kell teremtenünk az egységet minden szinten, minden téren: a nemzedékek között, az egyházak és a vallások között, egészen addig, hogy létrejöjjön az az egyetemes család, ami megfelel Mária Művének.