Újabb keresztényellenes támadás Indiában

ImageIsmét Orissában ért támadás keresztény ingatlanokat, ahol 2007 decemberében 13 templomot gyújtottak fel hindu fundamentalisták. A mostani akcióban egy jezsuita plébániát és egy protestáns árvaházat romboltak le.

 

A július 8-án délben végrehajtott támadás után a szemtanúk és az áldozatok elmondása szerint a helyszínre kiérkező rendőrök sokakat kihallgattak, de senkit nem tartóztattak le – írja az AsiaNews.

Raphael Cheenath, Cuttack-Bhubaneshwar érseke szerint a fanatikusok teljesen ki akarják űzni a keresztényeket Orissából, azon belül különösen Kandhamalból. Fél évvel a karácsonyi véres merényletsorozat után a rendőrség még mindig nem találta meg az elkövetőket, s a mostani támadás után az érsek ismét kifejezte kétségeit, hogy a fundamentalista hindu Sangh Parivar csoport újabb támadásának végrehajtóit megtalálja a kormány.
A radikális hindu csoport vezetője a helyiek szerint immár 10 éve hirdette meg háborúját a keresztények ellen, mert szerinte az egyház terjeszkedése veszélyezteti a helyi törzseket és vallásukat. Cheenath érsek szerint azonban az egyház tevékenysége inkább visszaadja a számkivetett emberek méltóságát. „Orissában egymillió keresztény él. Krisztus keresztje itt szilárdan áll, és semmiféle üldözés nem fogja kitépni innen” – nyilatkozta az érsek.
Magyar Kurír