Módosult A borvíz útja

ImageMivel néhány önkormányzatnak túl nagy terhet jelent a szükséges önrész előteremtése, belső átcsoportosítással bonyolítják le A borvíz útja turisztikai fejlesztési programot.

 

Baróton például lemondanak a kezelőház építéséről, ehelyett azonban Sugásfürdőn építik fel, miután a sepiszentgyörgyi önkormányzat vállalta, hogy előteremti a szükséges önrészt. Barót nem esik ki a programból: a medencék felújítását elvégzik, az öltözőházat szintén korszerűsítik, a manzárdon pedig lehet majd kisebb kezelőszobákat kialakítani — tájékoztatott Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke. Hasonló megfontolásból lemondtak a bölöni kezelőház megépítéséről, helyette Martonoson készül el az épület, Bereck ugyanis vállalta az önrész kifizetését. Bölönben a másik módosítás, hogy a fürdőt nem az eredetileg tervezett helyen építik, hanem az úthoz jóval közelebb, a vizet odavezetik a forrástól.

Amint arról beszámoltunk, A borvíz útja Hargita és Kovászna megyei közös program számos módosítást szenvedett elindítá­sa óta: eredetileg például a Kovászna—Kézdivásárhely—Bálványos—Sepsibükszád útszakaszt is fel szerették volna újítani, ám erről lemondtak (a Regionális Operatív Program keretében fogják finanszírozni a rehabilitálását), hogy a kezelőközpontok felújítására jusson több pénz. A turisztikai fejlesztések megvalósítását célzó programban Kovászna megyéből nyolc, Hargita megyéből hat település vesz részt. Az érintett háromszéki települések: Barót, Oltszem, Bölön, Előpatak, Kézdimartonos, Torja, Sepsibükszád, Málnás, Sugásfürdő. Hargita megyéből Tusnádfürdő, Borszék, Szejkefürdő, Zsögödfürdő, Homoródfürdő, Gyergyóremete szerepel A borvíz útja tervében. A program összértéke meghaladja az ötmillió eurót. Mivel PHARE-alapokból finanszírozzák, a minisztériumnak kell azt lebonyolítania, nem a megyei önkormányzatoknak.
Miután a szaktárca által meghirdetett versenytárgyaláson kiválasztották a kivitelezőt — egy Temes megyei és egy magyarországi cégtársulást bíztak meg —, kiderült, hogy az eredetileg tízszázalékos önrész értéke körülbelül harmincszázalékosra emelkedett, és ez számos településnek gondot okozott. A Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok minisztériumi támogatást kértek az önrész előteremtésére. Ugyancsak az önrész megoldására találták ki a mostani „átcsoportosítást". Demeter szerint ősszel aláírják a szerződést a kivitelezővel, tavasszal pedig elkezdhetik a munkálatokat. A cégtársulásnak tizennyolc hónap áll rendelkezésére, hogy végére járjon vállalásának.

Farcádi Botond, Háromszék 

erdély.ma