Kínai rendőrség elhurcolta Juliusz Jia Ziguo püspököt

ImageA hónapok óta házi őrizetben tartott püspököt röviddel az olimpia zárórendezvénye előtt tartóztatták le. Az olimpia után a katolikusok szigorúbb üldözéstől és újabb letartóztatási hullámtól tartanak.

A Hopej tartománybeli Csengting püspöke az olimpia zárónapján szentmisét mondott, amikor a templomba berontott négy rendőr, szó nélkül elfogták és ismeretlen helyre vitték – tudósít az AsiaNews.

 

 

Az olimpiai játékok idején a kormány a földalatti egyház sok papját és püspökét tartotta házi őrizetben. Jia püspök is 24 órás megfigyelés alatt állt. A rendőrök a háza mellett felállított őrbódéból figyelték éjjel-nappal.

A sportesemények ideje alatt a hatóságok minden keresztény összejövetelt betiltottak, nehogy olyan eseményre kerüljön sor, ami rossz fényben tüntetné fel Kínát a világ szemében. A Csengtingi Egyházmegyében a tilalom ellenére mintegy ezer hívő gyűlt össze, hogy megünnepelje Mária mennybevételének ünnepét. Az összetűzés elkerülése végett a rendőrség utasította a püspököt, hogy mutasson be szentmisét, miközben a rendőrök a templomkertben várakoztak.
A 73 éves Jia püspök 15 évet töltött börtönben (1963-tól 1978-ig). 1989 óta szigorú rendőri megfigyelés alatt áll. Az azóta eltelt években tizenegyszer tartóztatták le, majd engedték szabadon. A vasárnapi volt a tizenkettedik letartóztatás. A Vatikán többször szót emelt a főpap szabadon bocsátásáért, akinek egyházmegyéjéhez 110 000 katolikus hívő, valamint lagalább 80 pap és 90 szerzetesnő tartozik.
A katolikusok az olimpia után szigorúbb üldözéstől és újabb letartóztatási hullámtól tartanak.
Magyar Kurír