A Szentszék a keresztényellenes erőszak befejezésére szólít fel Indiában

ImageAz augusztus 23-án kitört keresztényellenes erőszakhullám kapcsán a Szentszék nyilvános, hivatalos közleményben intézett felhívást az erőszakhullám megfékezésére és a kölcsönös tisztelet helyreállítására.

 

A Vatikán Sajtóterme által közzétett jegyzékben a Szentszék szolidaritását fejezte ki a helyi egyház és az érintett szerzetesi kongregációk iránt, valamint elítélte azokat a cselekményeket, amelyek sértik az emberi méltóságot és szabadságot, és veszélyeztetik a békés polgári együttélést. Ugyanakkor felhívást intézett mindenkihez, hogy felelősségtudattal vessen véget mindennemű erőszaknak és állítsa helyre a párbeszéd és a kölcsönös tisztelet légkörét.

A L'Osservatore Romano az ázsiai országból érkező híreket „rendkívül aggasztónak" nevezte. A vatikáni napilap augusztus 26-i száma híreket közölt a két jezsuita pap feltételezett elrablásával kapcsolatosan is – írja a Zenit.
Az Indiai Püspöki Konferencia felhívást intézett a béke megteremtéséért. Felhívással fordultak a központi kormányhoz, hogy sürgősen avatkozzon be az eseményekbe, és küldjön erősítést Orissa állam térségébe a helyzet normalizálása érdekében – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.
A gujarati emberjogi központ közleményében kijelentette, hogy az erőszak elfogadhatatlan és nem segít elérni azokat a célokat, amelynek érdekében elkövetik. Az erőszak azonnali beszüntetésére szólítanak fel. Rámutatnak továbbá: Orissa állam kormánya az utóbbi hónapokban engedélyezte, hogy fasiszta és fundamentalista erők terrorizálják a szegényeket, a társadalom peremére szorultakat és az államban élő kisebbségeket. Ezek az erők mindenféle büntetés nélkül folytathatták rosszindulatú propagandájukat és erőszakos cselekedeteiket. A kormány és az érintett hatóságok, éppúgy mint a rendőrség elhárította a felelősséget. Jelenleg teljesen felelősnek nevezhetők az elmúlt napok haláleseteiért és azért, hogy a helyzet ellenőrizhetetlenné vált – zárul az emberjogi központ jezsuita igazgatójának közleménye.
Magyar Kurír