Tiltakozás Indiában a keresztényekre irányuló támadások ellen

ImageIndiában a katolikus iskolákban szeptember 29-én pénteken nem lesz tanítás, tiltakozásul a katolikus közösségeket ért támadások ellen.


 

 

 Oswald Gracias bíboros, a helyi püspöki konferencia elnöke a civil hatóságok mihamarabbi közbelépését sürgeti. Szeptember 7-re ima- és böjtnapot hirdettek meg.

Oswald Gracias bíboros, Bombay érseke, az Indiai Püspöki Konferencia elnöke a Radio Vaticana munkatársának beszélt a jelenlegi helyzetről: Orisszában a keresztények félelemben élnek, mert nem tudják mi fog történni. Legalább 25 keresztény templomot rongáltak meg, vagy romboltak le, s növekszik az erőszak, az ellenségeskedés – mondta a bíboros. Bár a Katolikus Egyház sokat tett a párbeszédért a társadalom különböző csoportjai között az országban, sajnos Orisszában nem voltak ilyen jellegű kezdeményezések.
A hindu fundamentalista támadásokra vonatkozóan rámutatott, hogy azok nemcsak a kereszténységet ellenzik, hanem a nyugati világ rendszerét is. A fundamentalista erők nem akarják, hogy az Egyház síkraszálljon az emberi jogokért és a szegényekért, hogy emelje ezeknek az embereknek az életszínvonalát.
Arra a kérdésre, hogy az Egyháznak mit kell tennie a társadalom segítségével, hogy kioltsa az intolerancia tüzét, Oswald Gracias azt válaszolta, hogy most az imádságra és Jézus keresztjében való hitre van szükség. Az erőszak befejeztével pedig meg kell vizsgálni annak okait, és hogy az hogyan kerülhető el a jövőben.
Magyar Kurír