Népesedési krízis alakult ki Szlovákiában

A szlovák populációs krízis egyre nagyobb méreteket ölt. Az Eurostat most nyilvánosságra hozott 2007-es adatai szerint Szlovákia már másodszor került az Európai Unió populációs növekedéssel kapcsolatos listájának legaljára.

Ugyan az adatok még nem teljesek, de már biztos, hogy egy 15-49 éves nőre csak 1,25 gyerek esik, ez az adat pedig jóval az úgynevezett megmaradási tényező alatt van. Legalább két gyereket kéne szülni, hogy a populáció zökkenőmentesen haladjon a teljes megújulás, cserélődés természetes folyamatán. Két gyereket viszont még az állam támogatásával együtt sem engedhetnek meg maguknak a családok. Idén az állam az első gyermek születésekor 25 ezer korona támogatást ad a családoknak. Jövőre ez már a második és harmadik gyerek születésénél is érvényes lesz. Ezen felül 100 koronával emelkedik a családi pótlék, a gyermekgondozási segély pedig 2010-re eléri a minimálbér szintjét.
Branislav Bleha, a Komenský Egyetem Természettudományi Karának demográfus szakértője szerint a támogatások emelése azon „csendesítő“ intézkedések része, amelyek a populációs fejlődést hivatottak befolyásolni, nem annak következményeit. Szerinte azonban azok is azonnali megoldásokat követelnek. Egy termékeny, szülni képes nőre Szlovákiában már 2000 óta kevesebb, mint 1,3 gyermek jut. A demográfusok szerint ezért a nagyon alacsony termékenységű országok közé tartozunk. Ebben a zónában Európában csak Románia a társunk, valamennyivel jobban áll Portugália és Málta.
(bumm.sk)