SÜSS FEL NAP!

Image90 százalékát állja az állam a napelem beszerelési költségeinek.

 

 

 

 

Mindenki jól jár: az állampolgár megszabadul a villany és fűtésszámlától, Románia pedig kevésbé lesz szennyező.A költségek 90 százalékos megtérítésével ösztönzi a természetes energiát begyűjtő és a háztartáson belül hasznossá tevő berendezések beszerelését a kormány. Ezek a berendezések lehetnek napelemek, szélmalmok vagy geotermikus energia-begyűjtők is.

A támogatást akár idén is lehívhatják azok a háztulajdonosok vagy tulajdonosi társulatok, akik alternatív energia előállításával szeretnék megoldani a téli fűtést.

Amennyiben az igénylők ki tudják fizetni a 10 százalékos önrészt, kiegészíthetik hagyományos fűtésberendezésüket, vagy teljesen átállhatnak a napenergiával történő lakásmelegítésre, illetve áramellátásra - mondta el lapunknak Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

Hozzátette, azok a cégek amelyek, szolgáltatóként részt szeretnének venni a programban, benyújthatják ajánlatukat az AFM-hez. Amennyiben eleget tesznek az elvárásoknak, felkerülnek egy listára. Az igénylők ezek közül a cégek közül választhatják ki szolgáltatójukat.
A tárcavezető elmondta, a finanszírozás lebonyolítása a magánszemélyeknek nem okoz majd gondot, hiszen nekik csak annyi a dolguk, hogy megrendeljék a berendezést és kifizessék az önrészt. Az anyagiakkal kapcsolatos további ügyek a szolgáltató cég és az illetékes hatóság között intéződnek: a szakcég a fizetési bizonylatot elküldi a Környezetvédelmi Alaphoz, ahonnan majd folyósítják a 90 százalékot.
Korodi elmondta, a projekt nagy sikerére számít. "Bár költséges ez a technológia, a jelentős támogatás lehetővé teszi, hogy ne csak a gazdagok, hanem már a középréteg is megengedhesse magának a természetes energiát hasznosító berendezések beszerelését" - mondta.
“A vissza nem térítendő finanszírozás hamarosan lehívható lesz: a környezetvédelmi szaktárca immár rendelkezésünkre bocsátott egy bizonyos összeget, amelyeket már ebben az évben felhasználhatunk. Nemsokára az is kiderül, hogy mennyi pénz áll ennek a projektnek a kivitelezésére, és persze az is, hogy hány igénylő kérésének tehetünk eleget idén– mondta el Mihai Toti, a projekt lebonyolításáért felelős Környezetvédelmi Alap (AFM) vezetője.
Megjegyezte, a kocsikra kirótt környezetvédelmi adóból befolyó összegek is hozzájárulnak a projekt finanszírozásához.
Míg a háztulajdonos maga dönt a napelem beszereléséről, a lakóközösségek esetében bonyolultabb a helyzet: ugyanis egy tömbházban lakó minden család beleegyezése szükséges ahhoz, hogy az alternatív energiaforrást igényelni lehessen.
“A megfelelő típusú pannó kiválasztásakor például a lakók száma vagy a fogyasztás aránya mellett egyéb szempontokat is figyelembe kell venni – mondta el kérdésünkre Balázs István vállalkozó, a gyergyószentmiklósi Revosolar vezetője. Számít az is, hogy milyen anyagból készült az épület, mekkora felület néz dél felé, vagy hogy mennyire jó az épület szigetelése: amellett, hogy az ablakoknak jó a hőmegtartó képességük, előny például, ha faburkolat borítja a padlót.
“Egy 320 négyzetméteres házat nemrég 20 ezer euróért szigeteltünk: nemcsak villanyt, hanem fűtést is biztosítottunk a megrendelőnek. Egy 60 négyzetméteres lakás esetében ez az összeg mintegy 15 ezer euróra rúghat” – mondta el Balázs. Szerinte egy négyemeletes tömbházlakás tetejének alapterületére szerelt napelem-rendszer minden háztartást képes ellátni energiával.
“A négy emeletnél magasabb épületek esetében nem kell elfelejteni, hogy a tömbháznak oldalai is vannak: ezeket is be lehet borítani a pannókkal” – így a vállalkozó.
Elmondta, még nem tudja, hogy milyen hatást gyakorol az üzletére az új rendelet, hiszen minden attól függ, hogy beválogatják-e majd azok közé a cégek közé, akik szolgáltatóként részt vehetnek a projektben. Véleménye szerint a rendelet elsősorban a tehetősebbeknek kedvez, mert sok esetben a szerényebb anyagi körülmények között élők számára a 10 százalékos önrész előteremtése is gondot okozhat.
Jelenleg a Környezetvédelmi Alap tíz különböző, a természetes energiát hasznosító áramtermelést növelő projektet futtat, 49,9 millió lej összköltségvetéssel. Ezek közül kettő a meleg víz napelemek segítségével történő előállítását és keringését segítené elő. A két projekten belül lehívható, vissza nem fizetendő pénz összege 356.800 lej.

Az Európai Unió előírásai szerint Romániában a természetes energiaforrások hasznosításával előállított energia az összenergia-termelésnek a 20 százalékát kell kitennie.

Transindex