A válság visszafoghatja a falopást?

ImageEnyhe, szinte jelentéktelen csökkenésről számolt be a Hargita megyei erdészeti igazgatóság vezetője a tavaly ellopott famennyiséggel kapcsolatosan.

 

 

 

Szerinte a gazdasági válság miatt csökken a kereslet a faáru iránt, ezért kevesebbet termelnek ki illegálisan.

Az igazgatóság adatai szerint a tavaly 3613 köbméter faanyagot termeltek ki törvénytelen módon Hargita megyében, 2007-ben ez az adat 3623 köbméter volt – nyilatkozta Cătălin Mutică csütörtökön az Agerpresnek. A megyei erdészeti igazgatóság vezetője szerint az állami erdőkből 1862 köbméter, a magánerdőkből 1751 köbméternyi fát loptak el 2008-ban. Hozzátette, az említett illegálisan kivágott famennyiség az igazgatóság által felügyelt területekről származik. A megyei erdészet a Hargita megyei erdős területek felét, mintegy 110 000 hektárt ellenőriz, a többit magánerdészetek kezelik. Cătălin Mutică rámutatott, 2008 tavaszától csökkeni kezdett a kereslet a faáru iránt, ez a feldolgozó iparra is, de a fatolvajlásra és az illegális fakereskedelemre is kihat.
– A sors iróniája, hogy a gazdasági válságnak pozitív hatásai vannak az erdőinkre nézve – jegyezte meg az igazgató.
A rendőrség értelmezése szerint is csökkent a falopások száma. 2007-ben 209, 2008-ban már csak 138 „erdészeti kihágást” fedeztek fel.
honline.ro