A génkezelt élelmiszerek hatása az emberi szervezetre

ImageA Pápai Tudományos Akadémia tanulmányi hetet rendez, melynek keretében a tudomány képviselői fejtik ki álláspontjukat arról, ártalmasak-e az emberi egészségre a génkezelt élelmiszerek.

 

 

Az élelmiszerpiacon folyó harc immár nem a szokásos piaci versengés: a küzdelem ma a génmódosított gabonát előállító világcégek és az ilyen táplálék bizonytalanságára figyelmeztető környezetvédők között zajlik. A Pápai Tudományos Akadémia május közepén tanulmányi hét keretében szólaltatja meg a téma tudományos szakértőit, hogy világossá váljék, ártalmasak-e a génkezelt élelmiszerek az emberi egészségre.

Marcelo Sanchez Sorondo püspök, az akadémia kancellárja a CNS-nek nyilatkozva így fogalmazott: „Mindkét oldalon óriási a propaganda. Éppen ezért szükséges a tudományos tisztánlátás", hogy meg tudjuk mondani, mennyire biztonságosak ezek a szerves alapanyagok. A génmódosított élelmiszerek védelmében felhozott érvek nem megbízhatóak – mondta –, „mivel az ezeket propagáló cégek a nyereséget tartják szem előtt." Az úgynevezett „szörnyételekkel" riogató aktivisták érvei viszont sokszor tudományosan nem kellően megalapozottak. Sanchez püspök elmondta: a tanulmányi hét szervezői olyan független szakértőket hívtak meg, akik évek óta foglalkoznak genetikailag módosított szervezetekkel.
Magyar Kurír