Krisztus sem tért ki soha a politika elől

Erdő Péter bíboros hangsúlyozta: a keresztény ember kötelessége az igazság keresése (Fotó: Hegedüs Róbert)"A keresztény ember kötelessége, hogy az e világi dolgok rendjének az evangélium szerinti átalakításáért fáradozzon" – mondta Erdő Péter bíboros egy tegnapi, a parlament felsőházi termében rendezett konferencián.

 

 

Találkozót tartottak tegnap keresztény civilszervezetek az Országház felsőházi termében. Az eseményt megnyitó és levezető Harrach Péter parlamenti alelnök (KDNP) elmondta, azért jöttek össze, mert az elszegényedés és az erkölcsi válság idején még nagyobb szükség van a morális értékek képviseletére. Köszöntőjében Erdő Péter bíboros üdvözölte az összejövetelt, mondván, a keresztény ember felelőssége, hogy a közjó szolgálatában megtegye a tőle telhetőt, hogy "az e világi dolgok rendjének az evangélium szerinti átalakításáért" fáradozzon.

"A keresztény ember kötelessége az igazság keresése a gazdaságban, a kultúrában és az élet minden területén. Ha fölismer belőle valamit, át kell ültetnie azt a saját életébe. Ilyen értelemben pedig a közélet és a magánélet is ugyanazon ember életének különböző síkjai" – mondta a bíboros, majd hozzáfűzte: az egyház a nem hívőkkel is közli tanítását, ezzel is értéket kíván felmutatni. A keresztény ember a múlt század szélsőséges individualizmust és embertelen kollektivizmust hirdető ideológiáival szemben az ember méltóságát tartja mindennél előbbre valónak, de vallja, hogy az egyén léte a közösség felé irányul.
Csomós József református püspök arról beszélt, hogy napjainkban a megoldás keresése és a kereszténység elválaszthatatlan egymástól. Az emberiségnek remény kell, amelyet csak Isten adhat. "Ez jobban befolyásolhatja a nemzet sorsát, mint például a GDP" – tette hozzá.
Hasonlóképpen fogalmazott Tőkéczki László történész, aki szerint ma Magyarországon a célok helyére az eszközöket állították. Hangsúlyozta: a keresztény ember kötelessége, hogy értékei szerint próbálja befolyásolni a politikát, hiszen "Krisztus sem tért ki soha a politika elől".
Kacsoh Dániel