Egyházi szólásszabadság- állami felügyelettel

ImageEgy amerikai egyházmegye pert indított a Connecticuti Állami Etikai Hivatal ellen, amiért az korlátozni próbálja az egyházmegyének a szabad véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez és a szabad vallásgyakorláshoz való alkotmányos jogát.

 

Az állami hivatal szerint a Bridgeporti Egyházmegye megszegte az állami törvényeket, mivel nem regisztráltatta magát lobbista csoportként, noha idén márciusban demonstráción vett részt (tiltakozásul egy alkotmányellenes javaslat ellen, amely a katolikus hagyománnyal ellentétes módon kívánta átszervezni a plébániákat), valamint honlapján arra biztatta a híveket, hogy vegyék fel a kapcsolatot parlamenti képviselőjükkel (az azonos neműek házasságkötésével kapcsolatban).

A lobbistaként nyilvántartott szervezeteknek pénzügyi elszámolást kell benyújtaniuk lobbizásnak tekinthető valamennyi tevékenységükről, például a demonstrációkról vagy a honlapjukon közzétett figyelemfelhívásokról, és alá kell vetniük magukat az Állami Etikai Hivatal ellenőrző vizsgálatainak. A regisztrálás hiánya vagy a szabályok megszegése bírságot von maga után – írja a CNA.
William E. Lori megyéspüspök az eset kapcsán közölte: „Miután megjelent az a törvényjavaslat, amely az egyházjogba ütköző átszervezésre kényszerítette volna a plébániákat, egyházmegyénk a legtermészetesebb, a legspontánabb, s mondhatom, a legamerikaibb módon reagált: személyesen és honlapunkon keresztül felhívtuk az egyházmegye tagságának figyelmét, és arra biztattuk őket, gyakorolják a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat, vagyis keressék meg képviselőjüket; továbbá demonstrációt szerveztünk az állami törvényhozás épületénél. Hogyan lehet ezt lobbizásnak nevezni?"
„Az egyházmegye nem regisztrált lobbista szervezet, és elsősorban nem törvényhozási vagy politikai kérdésekkel foglalkozik. Az egyházmegye vallási küldetése azonban olykor arra kényszeríti a papságot és jómagamat, hogy a felvetődő erkölcsi kérdésekben hitünkkel egybehangzó állásfoglalást fogalmazzunk meg, és a híveket az Egyház tanítása szerinti cselekvésre buzdítsuk. Üzeneteinket az egyházmegye honlapján, a misék alkalmával, valamint számos más módon juttatjuk el hozzájuk. Úgy vélem, véget kell vetni az állami hivatal intézkedésének, hogy az egyházmegye büntetéstől való félelemtől, vizsgálódásoktól, terhes adminisztrációs kötelezettségektől és durva állami beavatkozástól mentesen folytathassa küldetését" – idézi a püspököt a catholic.org internetes lap.
A Bridgeporti Egyházmegye területén élő katolikusok száma több mint 460 ezer, ami az összlakosság 51%-a.
Magyar Kurír