Családból ritkábban szöknek a gyerekek

Több ezer kiskorú tűnik el minden évben az unió országaiban. Itthon több mint kilencszáz csellengő gyermeket keresnek. Az eltűntek többsége gyorsan megkerül, de sok család már évek óta keresi gyermekét.

Több száz eltűnt személyt keres folyamatosan a magyar rendőrség, sok közöttük a kiskorú. A csellengők száma a rendőrséget segítő hálózatok ellenére sem csökkent az elmúlt években. Az eltűnés bűnügyi jelenség is egyben, amely érinti a pedofíliát, a szervkereskedelmet és a prostitúciót is; igaz, Magyarországon kevesebb az ilyen tevékenységet folytató bűnbandák száma, mint más kelet-európai országokban.
„A kiskorúak huszonöt százaléka egy napon belül, a többségük, csaknem hatvan százalékuk egy hónapon belül kerül elő” – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság. Sajnos sok gyermeket hiába vár haza a családja évek óta. A kiskorúak legtöbbje intézetekből tűnik el, ehhez képest elenyésző a családtól elszököttek aránya.
„A csellengők negyede krónikus eltűnő, ha visszaviszik őket a számukra kötelezően kijelölt intézetbe, azonnal meglépnek” – mondta lapunknak R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki szerint a családjuktól elszökő kamaszok általában huszonnégy órán belül megkerülnek. Őket legtöbbször a barátoknál, osztálytársaknál találják meg, míg a krónikus eltűnőket a családjuknál. Nemritkán éppen a szülő bújtatja őket a rendőrök elől.
Az eltűnések évenkénti száma stagnál, de több olyan kiskorú is van, akit öt-hat éve is keresnek a hatóságok. A rendőrség kiemelten kezeli az eltűnt kiskorúak ügyét, mert nagy a veszélye annak, hogy bűncselekmény áldozatává válnak az utcán. A visszaeső szökevények között akadnak olyanok, aki lopásra, kisebb bűncselekményre vetemednek.
www.magyarhirlap.hu