Gyilkos számok: az internet megölte az újságokat

ImageAz internet, ahol a legtöbb újság ingyenesen érhető el, elszippantotta nemcsak a hirdetéseket, hanem az olvasókat is. Minden eddiginél többen olvasnak újságot, csak éppen nem a klasszikus, nyomtatott fajtát.

 

 

 

Az újságok immár két évtizede tartó lejtmenetének újabb bizonyítéka volt a hét elején megjelenő felmérés, melyből kiderült, hogy az Egyesült Államokban a tavalyihoz képest 10%-kal estek vissza a hétköznapokon történő eladások – derül ki a New York Times-ból.

A szeptember 30-án lezárult, hathónapos időszak kimutatása szerint a hétköznap megjelenő újságok eladása 10,6%-kal, a vasárnapi számoké pedig 7,5%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy körülbelül 44 millió példányt adtak el naponta összesen – az 1940-es évek óta most a legkevesebbet.
A kizárólag a hétköznapokon megjelenő USA Today napi 2,3 millió példányról 1,9 millióra esett vissza. A The New York Times, amely az eddigi években rendre növelni tudta eladásait, 7,3%-kal szorult vissza, napi 928 ezer példányra – az 1980-as évek óta most került először egymillió alá. A legnagyobb zuhanást azonban kétség kívül a The San Francisco Chronicle könyvelhette el, 25,8%-os eséssel, melynek következtében most 252 ezer darab kel csak el belőle.
A lavina elindítójának, vagyis a közrejátszó legfőbb tényezőnek a hirdetések iparágának összeomlása tekinthető, a Newspaper Association of America becslései szerint az ezekből származó bevétel 28%-kal csökkent idén. A reklámok kiesése miatt az újságok árát emelni kellett, sokszor az eddig ingyenes házhozszállításért is fizetni kell már, hogy a veszteségeket némiképp ellensúlyozni lehessen.
A kritikusok azt sem tartják azonban elhanyagolhatónak, hogy a költségvetési megszorítások – melyek következtében a szerkesztőségek egyre kisebbek, az újságok pedig egyre vékonyabbak lettek – is negatív hatással jártak. Mindez törvényszerűen az eladások mérséklődését hozta magával és egyre inkább az internetes lehetőségek kihasználása felé fordította az olvasókat.
Az internet, ahol a legtöbb újság ingyenesen érhető el, elszívta nemcsak a hirdetéseket, hanem végül az olvasókat is. Minden eddiginél többen olvasnak újságot – idén több mint 72 millióan – csak éppen nem a klasszikus, nyomtatott fajtáját. Sokak szerint a hagyományos újság egyre inkább afféle luxustermékké válik.

Sándor Szilvia

Kitekintő