2009-ben 37 katolikus lelkipásztort gyilkoltak meg

ImageAz utóbbi tíz év legnagyobb véráldozata – az elmúlt évben világszerte 37 pap és lelkivezető vesztette életét erőszakos körülmények között.

A római Fides missziós sajtószolgálat december 30-án közölt adatai alapján az elmúlt esztendő kétszer annyi véráldozatot követelt a katolikus egyházat szolgáló személyek közül, mint az azt megelőző év.
A meggyilkoltak között harminc pap, két szerzetesnővér, két kispap és három világi munkatárs volt. Az erőszakos cselekményeket túlnyomórészt Dél- és Észak-Amerikában követték el: a világ azon részén tizennyolc pap, két kispap és egy szerzetesnővér vált gyilkosság áldozatává. A fenti statisztika alapján Afrika a következő a földrészek sorában: a kontinensen kilenc papot, egy szerzetesnővért és egy világi munkatársat öltek meg. Ázsiában két, Európában egy pap vesztette életét erőszakos körülmények között.
Az Európában elkövetett merénylet áldozata Louis Jousseaume, a közép-franciaországi Tulle plébánosa volt. A kirekesztettekkel és fogyatékosokkal is foglalkozó 70 éves papot október 26-án támadta és ölte meg egy pszichés problémákkal kezelt merénylő.
Magyar Kurír