Azonos faj - más világ 2. rész

ImageKezdetben minden egyszerű volt. A férfi ebédrevalót vadászott, a nő a fészket vé- delmezte. A nő szerepe világos volt. Mivel ő hozta világra az utódokat, képességei úgy fejlődtek, hogy ennek a feladatnak minél jobban eleget tudjon tenni.

 

 

Képessé kellett válnia arra, hogy állandóan szemmel tartsa a környezetét, és észrevegyen minden veszély- re utaló jelet, meg kellett tanulnia kitűnően tájékozódnia a maga szűk kis körében, és ki kellett fejlesztenie magában azt a kifinomult érzéket, amely lehetővé tette, hogy a gyere- kek vagy a felnőttek viselkedésében egyet- len apró változás se kerülje el a figyelmét.

Sikerének mércéje, a család életének össze- fogása, erre való képessége volt. Önbecsü- lése pedig onnan származott, hogy a férfi értékelte otthonteremtő ügyességét, nevelői rátermettségét. Soha nem várták el tőle, hogy vadásszon, harcoljon az ellenséggel vagy kicserélje a villanykörtét.
A férfi vadászott és oltalmazott
Egyértelmű volt a férfi munkaköre is: neki kellett felhajtania az ebédrevalót, mind- össze ennyit vártak el tőle. Mindennap kimerészkedett az ellenséges, veszedel- mes világba, és életét kockáztatva vadászott, hogy ennivalót szerezzen asszonyá- nak meg gyermekeinek, és megvédte őket a vadállatokkal vagy az ellenséggel szemben. Kifejlesztette magában a széles körű tájékozódás képességét, így tudta messziről is felfedezni, elejteni, majd hazavinni az élelmet. Ugyancsak kiválóan megtanult célozni, hogy könnyűszerrel eltalálja a mozgó célpontokat.
Férfiúi sikerének mércéje az a képessége volt, hogy zsákmányt ejtett, és hazavit- te, önbecsülése pedig abból táplálkozott, hogy a nő méltányolta küzdelmét, erő- feszítéseit. Sosem kellett „elemeznie a kapcsolatot”, és nem várták el tőle, hogy levigye a szemetet vagy segítsen tisztába tenni a csecsemőt.
Női ösztön
A nők érzékszervei sokkal finomabbakra vannak hangolva, mint a férfiaké. Anyai és fészekvédelmező minőségükben képessé kellett válniuk, hogy mások viselke- désében, hangulatában érzékeljék az apró változásokat, hiszen ezek fájdalomra, agresszióra vagy búskomorságra utalhattak. Ezt nevezi a köznyelv „női ösz- tönnek”.
Az ösztönös női megérzés ősidők óta ámulatba ejti azokat a férfiakat, akik félre- lépéssel kísérleteznek és kivétel nélkül mind lebuknak.
A nő ismeri gyermekeinek barátait, reményeit, ábrándjait, románcait, titkos félel- meit, tudja, mire gondolnak, mit éreznek, és rendszerint azt is, hogy miféle ha- szontalanságon törik a fejüket.
A férfi először végignézi a könnyeket, a hisztériás rohamot, vagy elszenvedi a pofont, s csak akkor kap észbe, hogy valami nincs rendben.
Mivel a férfiaknak élelemre kellett vadászniuk, sosem tartózkodtak eleget a bar- langban ahhoz, hogy beavatást nyerjenek a nem verbális jelek titkaiba, vagy ki- ismerjék a személyek közötti kommunikáció módozatait.
A férfiak rémálma
A férfi és a nő koktélpartira készül. A nő új ruhát vásárol, mert nagyon csinos akar lenni. Elővesz két pár cipőt, egy kéket és egy aranyszínűt, majd felteszi a kérdést, amelytől minden férfi retteg:
- Drágám, melyiket vegyem fel ehhez a ruhához?
A férfi hátán ilyenkor végigfut a hideg. Tudja, hogy kutyaszorítóba került:
- Öööö… izé… azt, amelyikhez kedved van, édesem! – hebegi.
- Ejnye! – türelmetlenkedik a nő. – Melyik néz ki jobban? A kék vagy az arany?
- Az arany! – szánja el magát a férfi idegesen.
- Mért, mi bajod a kékkel? – kérdezi a nő – Persze, sosem állhattad! Egy vagyont adtam érte, te pedig utálod!
A férfi összeroskadt:
- Ha nem vagy kíváncsi a véleményemre, akkor miért kérded?
Megkérik arra, hogy oldjon meg egy problémát, és amikor megoldja, az asszony egy cseppet sem hálás. Pedig a nő egy jellegzetesen női eszközt vetett be: átté- telesen, virágnyelven beszélt. Hiszen már rég eldöntötte, melyik cipőt veszi fel, és lényegében fütyült arra, amit a férfi gondol. Neki csak az a biztos tudat kell, hogy mások is csinosnak tartják.
A kék és aranyszínű cipő stratégiája
Ha a cipői között válogató nő azt kérdezi: A kéket vagy az aranyszínűt? – fontos, hogy a férfi ne válaszoljon. Inkább kérdezzen vissza: Te már döntöttél, drágám?
A nők többsége döbbenettel nyugtázza majd ezt a lépést, az általa ismert férfiak többsége ugyanis egyből rávágta volna, hogy neki melyik tetszik jobban.
- Hát… arra gondoltam, hogy esetleg az aranyat veszem fel… – feleli a nő elbizonytalanodva. Igazság szerint pedig eldöntötte már, hogy az aranyat fogja viselni.
- Miért az aranyat? – érdeklődik a férfi – Mert a kiegészítőim aranyszínűek, és a ruhámban is van aranyminta – feleli a nő.
Ilyenkor a talpraesett férfi azonnal rávágja: – Remekül választottál! Gyönyörű leszel! Ügyes vagy! És nekem is nagyon tetszik!
Holtbiztos, hogy ezek után neki is remek estéje lesz.

Barbara és Allan Pease művei alapján

Salló Emőke 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Vannak nagyszerű gyóntatók, akik karizmaként kapták, hogy szinte belelátnak a lelkekbe, rátapintanak a gyenge pontokra, és jóságosan, irgalmasan, ha kell, határozottan vezetik az embereket. A jó orvos nem cukorkával gyógyítja a súlyos beteget, hanem ha szükséges, keserű orvossággal vagy esetleg fájdalmas műtéti beavatkozással.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 19. kedd, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ki hiszi el ma már, hogy Isten a világot hat nap alatt teremtette?! 3/4

Még meg sem volt az emberiség, már a Jóisten tudta, hogy egyszer majd csinálni akarunk magunknak autót, mobiltelefont, mindenféle hasznos szerkentyűket, ezért az anyagvilágot úgy teremtette, hogy a föld mélye magában hordja a különféle ásványokat, amik ezek elkészítéséhez szükségesek.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube