A Haiti iránti szeretet

„A Haiti iránti szeretet” – P. Federico Lombardi SJ heti „Octava Dies” jegyzete.

Az egész világ megrendülve hallgatja a Haiti népességet ért tragédia tudósításait, a több tízezer áldozatról beszámoló híreket, a csapástól sújtott temérdek polgárról szóló számadatokat, a mentés megszervezésével kapcsolatos nehézségeket egy ilyen zűrzavaros helyzetben, egy nemzet szívszaggató fájdalmát mely már így is a föld legszegényebbjei közé számított.
Az egyházat közvetlenül is fájdalmasan megérintette a katasztrófa, hiszen megannyi híve életét vesztette, kezdve a főváros érsekétől, s egy sereg tevékenysége is romba dőlt. A Szentatya azonnal felemelte hangját, szolidaritásra buzdított mindenkit, mire számos ország, legfőképp a szomszédosak rögtön reagáltak.
Így remélhetjük, hogy ez alkalommal is, mint már oly sokszor a múltban, a tragédia alkalmat adhat az együttérzés és a szeretet széleskörű kifejezésére. Ez a nagylelkű és tiszta szeretet lehet talán az egyetlen igazi vigasz, az egyetlen válasz erre a hatalmas fájdalomra.
Egy pap így fogalmazott: „Mi haitiak hozzá vagyunk szokva a katasztrófákhoz; ha nem természeti csapások, akkor politikai vagy egyéb dolgok rázzák meg az országot. De a nép minden alkalommal ismét remélni kezd, mely egy keresztényi remény. A haiti emberek számára a szeretet erősebb mindennél.”
Sok szociális és pasztorális munkás, a szolidaritás hitvallói haltak már meg a haitiekkel együtt ezekben a napokban, mondhatjuk, pusztán szeretetből. De tovább kell folytatnunk a remény és a szeretet újraélesztését, nem csupán a haiti népben, hanem a világ szegényeiben és szenvedőiben is.
Vatikáni Rádió