A bagdadi nuncius az iraki keresztények helyzetéről

ImageKeresztények nélküli Irak: e sötét jövő kezd valósul meg napról napra azon a földön, ahol a keresztények a kezdetek óta jelen vannak. Az iraki keresztény közösség Via Crucisát nagy fájdalommal követi XVI. Benedek pápa.

A legutóbbi moszuli gyilkosságot követően a vértanúságot élt egyházmegye püspöke, Emil Shimoun Nona humanitárius vészhelyzetnek nevezte a jelenlegi szituációt az Asianews hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Fenruár 24-én hívek százai hagyták el a várost. Ám a keresztények nagy többsége továbbra is azon a földön akar élni, amely hazája. Ezt erősítette meg Francis Assisi Chullikat érsek, iraki nuncius a Vatikáni Rádiónak adott interjújában.
A keresztények 2000 éve vannak jelen Irakban, és mindenben osztoznak a lakosság többi részével. Így minden törekvés, amely a keresztények jelenlétének csökkentésére vagy megszüntetésére irányul, egyben az iraki nemzet történelmének elpusztítását jelenti. A keresztények integráns részét képezik az iraki népnek, és az ország újjáépítésének e fázisában különösen fontos szerepet töltenek be. A keresztény egyházak hozzájárulása a fejlődéshez meghatározó Irak jövője szempontjából – emelte ki a nuncius. Ezért a helyi hatóságoknak és az ENSZ-nek nagyobb támogatást kell nyújtnia az iraki keresztényeknek, hogy nyugodt körülmények között élhessék életüket, megvallhassák és gyakorolhassák hitüket.
Az iraki nuncius a Vatikáni Rádión keresztül felhívást intézett az egyesült nemzetek szövetségéhez: arra szólítva, hogy helyezzék előtérbe az iraki kisebbségek sorsát, különösen a keresztényekét, akik leginkább ki vannak téve az erőszak különböző fajtáinak. Fontos a kisebbségek védelmezése, mert a társadalomban nem tudják hallatni hangjukat. Az egyetlen módja, hogy felszólalhassanak, a nemzetközi szervezeteken keresztül valósulhat meg. A keresztények számára alapvető, hogy jogaikat és jövőjüket védelmezzék és biztosítsák nemzeti szinten – zárta felhívását Francis Assisi Chullikat érsek.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír