Néma tömegmészárlás Európában: évente hárommillió abortusz

ImageA 2008-ban Európában végrehajtott közel hárommillió (2.863.649) művi vetéléssel az abortusz a legfőbb halálozási ok a kontinensen. Ez derül ki a múlt héten Brüsszelben bemutatott „Abortusz Európában és Spanyolországban” című jelentésből, amelyet a spanyol családpolitikai intézet készített.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy az Európai Unió 27 országában megállna a népesség csökkenése, ha minden megfogant gyermek megszülethetne. Jelenleg csak az Unió két országában, Írországban és Máltán illegális az abortusz. 14 országban csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett, másik 11 országban teljesen szabadon végezhető.
Minden évben az Európai Unióban több mint 1,2 millió abortuszt hajtanak végre. Ez olyan, mintha három év alatt megsemmisítenénk Milánó, Prága és München lakosságát. Az utóbbi 15 évben az Egyesült Királyság, Franciaország, Románia és Olaszország állt az élen e téren. A legnagyobb növekedést Spanyolországban mérték, tíz év alatt 115%-kal emelkedett az abortuszok száma. A 27 EU országban minden ötödik terhességet megszakítanak, s minden hetedik abortusz húsz év alatti lányokat érint. Az abortusz mint fő halálozási ok megelőzi a daganatos megbetegedéseket, az infarktust, a közúti baleseteket. Egyben a lakosság elöregedésének egyik alapvető oka is. Ez a tendencia számokban meghatározva annyit jelent, hogy a 65 év felettiek 6,5 millióval meghaladják a 14 év alattiak arányát. Az Unión kívüli európai országokat is figyelembe véve az abortuszok száma egy évben közel hárommillióra tehető.
Az értékek válsága felelős ezért az európai tömegmészárlásért – hangsúlyozta Carlo Casini, az olasz életvédő mozgalom elnöke a Vatikáni Rádiónak adott interjújában. Összehasonlítva a közel hasonló lakosságú Spanyol- és Lengyelországra vonatkozó adatokat kiderül, hogy a mediterrán országban folyamatosan nőtt az abortuszok száma az elmúlt tíz évben. Lengyelországban a kommunizmus idején volt nagyon magas az arány, majd a Berlini Fal leomlása után csökkenni kezdett. Az okok között Carlo Casini az élet értelmének teljesebb felfogását jelölte meg. Európában sajnos már nincs meg annak a tudata, hogy a gyermekek megszületésük előtt is gyermekek. Ha nem megyünk vissza a probléma gyökeréhez, ha nem erősítjük meg ezt az alapelvet az emberi jogok logikájával, amelyről állandóan beszélnek Európában, vagyis, hogy minden emberi lény egyenlő, akkor nem tudunk kilábalni ebből a tragédiából – figyelmeztetett az olasz életvédő mozgalom elnöke.
A megoldás Carlo Casini szerint a családpolitikában, a dolgozó anyákért a bölcsődék létrehozásában és a lakáspolitikában rejlik. Mindezek előtt azonban arra van szükség, hogy az iskolákban az élet tiszteletére neveljék a fiatalokat és később a felnőtteket. Ezt nemcsak az oktatási intézményeken keresztül kell megvalósítani, hanem a média segítségével is.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír