Újabb elmélet a Titanic elsüllyedéséről

ImageKormányzási hiba miatt ütközött egy jéghegynek a Titanic, amely csak azért süllyedt el olyan gyorsan, mert a kapitányt rábeszélték, hogy a tengerjáró folytassa útját – állítja egy hajótiszt leszármazottja.

Louise Patten író és a Titanic másodtisztjének, Charles Lightollernek az unokája egy interjúban úgy fogalmazott, azért rejtegették az igazságot több mint száz éven át, hogy megóvják nagyapja – egy későbbi háborús hős – jó hírét.
Lightoller, aki a katasztrófát túlélő legmagasabb rangú tiszt volt, attól a félelemtől vezérelve leplezte el a hibát az Atlanti-óceán mindkét partján végzett vizsgálatok során, hogy tönkremehet a Titanicot üzemeltető társaság, és kollégái elveszíthetik állásukat.
Louise Patten szerint Robert Hitchins kormányos kommunikációs zavarok – két, egymásnak ellentmondó utasítási rendszer volt akkor használatban – miatt rossz irányba fordította a hajót, amikor szembesült a jégheggyel. Amikor már megtörtént a baj, csak négy perc maradt volna a hiba kijavítására, de már késő volt.
Charles Lightoller nem volt szolgálatban az ütközéskor, de jelen volt a tisztek utolsó megbeszélésén, mielőtt a hajó hullámsírba került volna. Ekkor volt fültanúja a fatális hibának, valamint annak, ahogy a Titanicot birtokló White Star Line elnöke rábeszéli a kapitányt, folytassa az utat. Ezzel a döntéssel órákkal siettette a hajó süllyedését.
„Ha a Titanic egy helyben marad, ki tudta volna várni, míg megérkezik a mentőhajó. Senkinek sem kellett volna meghalnia” – mondta a The Daily Telegraph című lapnak Patten.
MTI