Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg

Bővebben: Csángó nap CsomofalvánA IV. Gyergyócsomafalvi Csángó Napokra kaptunk meghívást a múlt hét végén, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, a Köllő Miklós Általános Iskola és a Csomafalvi Székely Tanács szervezésében.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Pusztinan-jart-a-mikulas!/thumbs/kep1.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Pusztinan-jart-a-mikulas!/thumbs/kep1.jpg

Bővebben: Pusztinán járt a Mikulás!Szombaton délután, kicsik – nagyok összegyűltünk a pusztinai Magyar Házban, ahol Ádám Gyula Pusztinában készült fotói kerültek a falra.

Bővebben: Újabb kitelepítések MoldvábanTegnap is folytatódtak a kitelepítések az árvíz sújtotta moldvai vidékeken, ezzel 15 ezer fölé emelkedett a természeti katasztrófa miatt otthonukból távozni kényszerülők száma. Tovább súlyosbodott az árvízhelyzet tegnapra Moldva északi részében. Bákó megyében a Szeret vízszintje rekordmagasságot ért el: a vízügyi szakemberek 2676 centiméteres vízmagasságot mértek, ennyire még sohasem emelkedett a folyó szintje.

Konferencia kezdődött csütörtökön Veszélyeztetett örökség, veszélyeztetett kultúrák címmel a csángóföldi Bakóban. A rendezvényt levélben köszöntötte Sólyom László, aki írásában úgy fogalmazott: a csángók a magyar kultúra leginkább veszélyeztetett része, ennek ellenére növekszik a magyaroktatásban részt vevő fiatalok aránya. A köztársasági elnök aggasztónak tartja viszont, hogy a magyar nyelv oktatásának finanszírozása szinte kizárólag magyarországi támogatásokból történik, abban a román állam nem vállal szerepet.


Bővebben: Csángó gyermekek alkotásai SepsiszentgyörgyönKiállításmegnyitóra indultunk pénteken Sepsiszentgyörgyre, ahol a Míves házban frumószai és pusztinai gyermekek munkáiból nyílt kiállítás a különböző eljárásokkal létrehozott művekből. A paraszti kultúrában használatos üvegképtechnikától, a rongybábukészítésen át, az ikonra emlékeztető falapra való festésig, maradék anyagok falvédőre varrásától, illetve a hagyományos papírra festéstől a plasztikai munkák készítéséig. Agyag domborművek, viaszból készült szobrok, gipszlenyomatok, kis zászlók  kerültek a falra, asztalra, illetve a frumószai fotóklub alkotói színes és fekete-fehér fotókat állítottak ki.


Bővebben: Berecz András PusztinánMozgalmas hónap lett a március Pusztina életében. Megünnepeltük a nőket, tojást festettünk, eltelt a Húsvét és az elmúlt hétvégén két nevezetes esemény is történt. A frumószai szavalóversenyen mindkét diákunk kiválóan szerepelt, a kicsiket Laslau Cristina Bianca, másodikos tanuló képviselte. A nagyoknál Sabau Anca Cristina, ötödikes szavalónk második helyezést ért el a tizenhat versenyző közül Horváth István „Tornyot raktam” című versével.

1. oldal / 3