Csángó nap Csomofalván

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg

ImageA IV. Gyergyócsomafalvi Csángó Napokra kaptunk meghívást a múlt hét végén, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, a Köllő Miklós Általános Iskola és a Csomafalvi Székely Tanács szervezésében.

 

 

A gyerekek nagy izgalommal várták az indulást, 11 pusztinai gyerek várt új barátokra és velünk tartott a pusztinai hagyományőrző csoport is. Megérkezésünkkor kürtőskaláccsal, innivalóval fogadtak, ami jól is esett a zimankós időben. A gyerekekm munkái felkerültek a falra, rajzok, festmények, üvegképek, festett kövek sorakoztak. Délután 3 – kor kezdődött a kiállítás megnyitása és egy kerekasztal-beszélgetés Csángók és székelyek témakörben. A beszélgetésben a gyerekek is részt vettek, elmondták tapasztalataikat, véleményüket. A beszélgetés a csángók magyar nyelvhasználatáról, a székelyekhez fűződő viszonyukról, a közös problémák megvitatásáról szólt. Abban mindenki egyetértett, hogy nagyon fontos a kapcsolatok építése, felvetődött egy közös nyári program szervezése. A beszélgetés után átmentünk az iskola dísztermébe, ahol felléptek a pusztinai gyerekek és a pusztinai felnőttekből álló hagyományőrző csoport. Népdalok, mesék, táncok váltogatták egymást, majd közös táncházzal záródott a műsor. A gyerekek hazamentek a fogadó családokhoz, mi pedig kötetlen formában folytattuk a délutáni beszélgetést a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány pincéjében rendezett állófogadáson, ami végül ülő fogadássá nemesült. Katalin néni adomái nagy sikert arattak, alig bírtunk elválni egymástól. Vasárnap reggel a templomnál találkoztunk, ahol közösen részt vettünk a szentmisén, ahol két szentes éneket a pusztinaiak is énekeltek, majd a csomafalviak sok szép ajándékával megrakodva, hosszas búcsúzkodás után felcihelődtünk a ránk váró autóbuszra és elindultunk át a Kárpátokon. Nagyon szépen köszönjük ezt a felejthetetlen hétvégét mindenkinek, aki megosztotta velünk nem csak a finom csomafalvi kenyeret, hanem otthonát és jókedvét is. Köszönjük szépen és kívánunk Áldott Karácsonyt!

Nyisztor Ilona, Vajda Éva és Szabó László, kísérőtanárok.

 

{zoomcat catid=513}

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Csak a mesékben él ronda, gonosz Vasorrú Bába és ártatlan, gyönyörűséges, csupa jóság Hófehérke. Csak a mesékben létezik, hogy minden fekete vagy fehér. Az életben csak árnyalatok vannak, a dolgok sötét- vagy világosabb szürkék. A világon minden embernek van esélye arra, hogy megtanuljon szeretni, hogy ő is elinduljon az élet útján. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 19. hétfő, Huba napja van. Holnap István napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ne beszéljetek...

A papok általában tudták, hogy a környezetükben ki jelentett, sőt voltak, akik maguk figyelmeztettek:
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube